StoryEditorOCM
Kultura69.DUBROVAČKE LJETNE IGRE

BALET HNK SPLIT PRVI PUT GOSTOVAO NA IGRAMA Mistični "Derviš i smrt" izveden u parku Gradac

Piše PSD.
10. kolovoza 2018. - 02:49

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split prvi je put u povijesti gostovao na Dubrovačkim ljetnim igrama, a festivalskoj publici predstavio se u parku Gradac svojom lanjskom uspješnicom „Derviš i smrt“ prema romanu Meše Selimovića u koreografiji Igora Kirova.

Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf sa svjetskom karijerom te trenutni ravnatelj Baleta HNK Split Igor Kirov, jezikom plesa uspio je dočarati svijet metafizičkog, mističkog Selimovićeva „Derviša i smrti“, čas svođenja računa sa životom i svijetom u kojem suštinska pitanja i odgovori uvijek ostaju nedohvatni. U tome mu je pomogla sjajna autorska ekipa: libretist Sašo Dimoski, skladatelj Goran Bojčevski, kostimograf Aleksandar Noshpal, scenograf Slaven Raos, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić te oblikovatelj zvuka Petar Ivanišević. U naslovnoj ulozi derviša Ahmeda Nurudina nacionalni je prvak Tomislav Petranović koji je kazao da se radi o najzahtjevnijoj ulozi koju je ikada plesao, a da je iskusni baletan Petranović tom zadatku i više nego dorastao svjedoči dodijeljena mu Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju baletnu mušku ulogu u 2017. godini.

O pripremi ove koreografije, Kirov je zapisao kako je Derviš simbol duše koja transcendira sve geografske i religijske i uopće, sve vanjske odrednice, nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru. „Svojom koreografijom pokušavam zaroniti iza toga, u podsvjesno, u potragu za ljudskom biti. (...) Moj je zadatak kao koreografa prikazati suočenje s vlastitom dušom i pokušaj oslobođenja duše, što bi u konačnici, kad svi zastanemo i udahnemo, svakome trebalo biti cilj“ zaključio je Igor Kirov.

Balet splitskog HNK „Derviš i smrt“, praizveden lani na Splitskom ljetu, na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama imat će još jednu izvedbu, 10. kolovoza s početkom u 21.30 sati u parku Gradac.Dv

08. svibanj 2024 18:55