StoryEditorOCM
KulturaLE PETIT FESTIVAL DU THEATRE – TREĆI DAN

<br /> Film, sveti ples iz hramova u Japanu, bijele ruže za Hiroshimu i koncert za djecu Hiroshime i Nagasakija

Piše PSD.
17. lipnja 2018. - 18:52

Jučer je u Lazaretima zanimljivo prošao treći dan 14. Le Petit Festivala du Theatre.

Počelo je projekcijom kratkog filma Mon cher (Moj dragi), autorica i redateljica je Aya Yabuuchi, a lijepo djelce je oda njenom dolasku na školovanje u Pariz i kako se siromašnoj studentici iz Japana život promijenio kad je upoznala svoga dragog. Da opstane u Parizu pomogao je i poznati dizajner nakita Ikuo Ichimori. Dvoje su se umjetnika ovdje opet sreli u vrlo dirljivom trenutku punom neskrivenih emocija.

Potom je Masako otplesala Mai, sveti ples, koji se stoljećima izvodi u japanskim hramovima i pokazuje dušu kulture i tradicije Zemlje izlazećeg sunca. Modernu glazbu korištenu u dijelu predstave skladao je Ken Kaizu, umjetnički direktor bio je Kouho Matsuzaki, a naratorica je bila Keiko Maki.

Milena Nascimento iz Brazila je izvela plesnu predstavu Bijele ruže za Hiroshimu u spomen na sve ljude koji su u sekundi nestali sprženi atomskom bombom ili mučno i sporo umirali od radijacije. Jezivo je bilo i slušati sirene za zračnu uzbunu u potpunom mraku, a potom čuti i eksploziju. Umjetnica je uspjela dočarati sav užas i besmisao rata, nudeći nadu da će mir ipak zavladati Svijetom, obzirom da je Vive l'Amour (Živjela ljubav) tema koja ne prestaje od prvog dana prvog LPFT u Dubrovniku.

Večer je završila koncertom ljubavnih pjesama za djecu Hiroshime i Nagasakija. Pjevao je Wayne P. Weddington, najprije uz pratnju pijanistice Mayuko Yokota i čelistice Hiromi Uekusa, a do kraja koncerta jazz trija naših glazbenika – Alan Polzer (bubnjevi), Mario Torbica (kontrabas) i Viktor Lipich (klavijature).

Posebno iznenađenje za sve naše posjetitelje bile su tri pjesme iz repertoara Olivera Dragojevića, koje je američki pjevač iz Philadelphije otpjevao na hrvatskom jeziku.

Festival završava danas tradicionalnim posjetom umjetnika domu Domus Christi, glazbom i izložbom slika s likovne radionice koju je sa malim i velikim umjetnicima vodio Thomas Henriksson iz Švedske, koji trenutno živi i radi u Berlinu.
Zadnja festivalska večer bit će, također po običaju, na Velikim žalima, gdje će ponovo nastupiti čelistica Hiromi Uekusa, a nakon nje na Otvorenoj pozornici gosti iznenađenja.

U Dubrovniku je na LPFT i Mi Aleksandra Gronlund, poznata kazališna i filmska glumica iz Finske. Ona i Vinko Mario Prizmić su prije četiri godine osmislili i finski dio Festivala, pod nazivom Le Petit Festival Goes Hanko, tako da će u Hanko, najjužnijem gradu i turističkom središtu Finske, biti održan 4. Le Petit Festival Hanko, od 23. do 26. kolovoza.

Napisao i snimio: Željko Tutnjević

26. travanj 2024 12:45