StoryEditorOCM
KulturaOTVORENA IZLOŽBA "ANAMNEZA - POVIJEST BOLESTI U ANTIČKOM SVIJETU"

Jedna od najvećih zbirki rimskih medicinskih instrumenata u Rupama 

9. ožujka 2018. - 16:18

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ autora Slađane Latinović, Sunčice Nagradić Habus i Danijela Lončara otvorena je u žitnici „Rupe“. 

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać na početku je svog govora istaknula kako je izložba realizirana u okviru međumuzejske suradnje na razmjeni izložbi, zahvaljujući kojoj je u ovoj godini planirano i uzvratno gostovanje Dubrovačkih muzeja u Arheološkom muzeju u Zagrebu sa izložbom „Dubrovačke medalje i plakete: otisak vremena“. 

Dodatno, Vilać je naglasila kako su Dubrovčani dobili priliku upoznati antičke medicinske instrumente, točnije, jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih instrumenata u Europi. Izrazila je zahvalnost svima koji su pomogli u realizaciji izložbe. 

Inače, Arheološki muzej u Zagrebu čuva Zbirku rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata iz Siska, jednu od najveći zbirki medicinskih instrumenata u Europi, koja je povodom 35. godišnjice od njezine prve stručne objave predstavljena u sklopu izložbe „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ 2017. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložbom je obilježena još jedna velika obljetnica - stotinu godina od osnutka Medicinskog fakulteta u Zagrebu, pa je dio izložaka posuđen iz Zavoda za anatomiju „Drago Perović“ Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Kao komparativni element rimskom farmaceutskom priboru, materijal je za izložbu posudila i Gradska ljekarna Zagreb. 

U sklopu izložbe pripremljeno je i mnoštvo interaktivnih sadržaja gdje se najmlađi posjetitelji mogu uživjeti u ulogu liječnika ili ljekarnika. Ljekarnički vrt i mala ljekarna prilika je u kojoj se i odrasli posjetitelji mogu zabaviti i provjeriti svoje poznavanje ljekovitih biljaka. 

Izložba ostaje otvorena do 8. travnja.

26. travanj 2024 13:39