StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

Rolf Sachsse održao predavanje o fotografiji arhitekture i opusu Ahmeta Ertuğa <br />  

Piše PSD.
10. veljače 2018. - 23:42

Njemački teoretičar fotografije Rolf Sachsse u Umjetničkoj je galeriji uz prisustvo fotografa Ahmeta Ertuğa održao predavanje o fotografiji arhitekture i stvaralaštvu turskog fotografa koji upravo izlaže u prostorima UGD-a. Sachsse je jedan od autora tekstova kataloga Ertuğove izložbe pod nazivom „Točka iščeznuća“, koja je otvorena sredinom prosinca 2017. U tekstu pod naslovom „Non plus ultra“ što znači „bolje ne može“, Sachsse je čitateljima ponudio uvid u svijet Ertuğovih fotografija. 

Sachsse je svoje predavanje počeo s kratkim presjekom povijesti fotografije arhitekture, ali sve kontekstu Ertuğovog stvaralaštva. Napomenuo je kako je fotografija arhitekture već na početku medij propagande, ekonomije i ulaganja. Nakon objave romana "Zvonar crkve Notre-Dame" Victora Hugoa u kojem se, između ostalog, tematizira loše stanje crkve te je u potom osnovano prvo društvo za očuvanje povijesnih građevina. Ubrzo je krenula inicijativa za obnovom, ali je trebalo imati fotografije tih građevina koje su u lošem što je potaknulo razvoj fotografije arhitekture koja je tako našla svoju ulogu u očuvanju stare arhitekture. Dakle, u objektivu tih fotografa bile su stare, a ne nove građevine Pariza.  

Ertuğovo početno stvaralaštvo bilo je obilježeno očuvanju arhitekture, a Sachsse je otkrio što je sve utjecalo na njegov opus. Ertuğ je na kraju zahvalio predavaču, a i ravnatelju UGD-a Marinu Ivanoviću.

Sachssea su u Kölnu obučili Karl-Hugo Schmoelz i Walde Huth. Usavršivši se u fotografiji oglašavanja, fotografiji arhitekture i industrijskoj fotografiji, Nekoliko je godina radio na ovim poljima kako bi mogao financirati daljnje studiranje. Studirao je povijest umjetnosti, istraživanje komunikacija i njemačku književnost u Münchenu i Bonnu. Doktorirao je 1983. godine na temi „Povijest fotografije arhitekture u Njemačkoj od 1900. do 1975.“

Kasnih sedamdesetih, Sachsse je radio kao voditelj kampanje za očuvanje zgrada čiji je interijer iz 19. stoljeća. Od 1975. do 1990. godine djelovao je kao umjetnik, fotograf, kustos i kritičar. Od 2004. godine predaje Povijest dizajna i Teoriju dizajna na fakultetu Saar University of Fine Arts u Saarbrückenu.
Napisao je više od 40 knjiga i oko 300 eseja na temu povijesti fotografije, dizajna, arhitekture i nove glazbe. 

bLu

26. travanj 2024 18:06