Vijesti Kultura

U DOMU MARINA DRŽIĆA

Izložba Aide Hebib Raguž „HAPPINESS+VIRTUE“

U DOMU MARINA DRŽIĆA

Samostalna izložba dubrovačke umjetnice Aide Hebib Raguž otvorit će se u Domu Marina Držića u petak 8. prosinca 2017. u 19 sati.

Iz predgovora katalogu Antuna Karamana: „Ploveći Držićevim svemirima, Hebib se, radeći aktualnu seriju nakita/skulptura, hrabro, maštovito i razigrano upustila u likovnu avanturu koja nudi više različitih mogućnosti percepcije (i recepcije) učinjenog: u mnogim se radovima odmakla od klasičnog poimanja nakita - prstohvatnu veličinu nakita, predmeta koji se obično nosi na tijelu, povećala je i monumentalizirala do mjere u kojoj je dominantnom komponentom postala volumenska – skulpturalna – dimenzija modelirane forme. No zbog toga nije odustala i od plemenitosti obrade zahvaćenih oblika. Upravo suprotno: materijale korištene u izradi povećanih formi tretirala je s jednakom toplinom, precioznošću i pažnjom kao da radi nakit, pa su one, unatoč većim dimenzijama, u svakome svome detalju, i u cjelini, progovorile suptilnim rječnikom nakita.

U radu na aktualnim tvorbama Hebib ni u jednom trenutku nije zanemarila estetske zahtjeve što ih izrada nakita pretpostavlja i traži; tek se, ponesena postmodernističkom slobodom izbora i rada, „poigrala” tehnikom rada; realizirane je artefakte, umjesto modeliranjem ili nekim drugim tradicijskim kiparskim oblikom rada, izradila „slaganjem” (assemblažiranjem) većeg broja disparatnih, ali zato ne i manje dekorativnih supstanci i elemenata/detalja, a povećanjem dimenzija pojedinih tvorbi (dimenzije pojedinih uradaka su 16 x 13 x 5 cm i 19 x 13 x 3 cm...), poželjela je iskušati (a to je uspjela i ostvariti) i one formalno-estetske i prostorne odnose (prostorno-volumenske međuodnose, relacije i interakcije elemenata gusto složenih u plitkim, ali slojevitim – „kutijasto” strukturiranim – reljefnim tvorbama) koje je teško postići u tijesno stopljenim slojevima veličinom malih, prstohvatnih, haptički prisnih i intimistički tretiranih formi, posebice onih koje bi trebale funkcionirati isključivo u tijesnoj vezi s ljudskim tijelom (što nakitu i jest prava svrha postojanja), s toplinom i mekoćom ljudske puti, o čemu, uostalom, izravno i zavisi razumijevanje utilitar­nih i estetskih značajki nakita u njegovoj izvornoj funkciji.

Aktualnu seriju nakita-skulptura Hebib je nazvala inovativnom. U izvjesnom smislu ona to i jest, a je li ovdje riječ o nakitu ili skulpturi sasvim je svejedno jer, s kojega god izvidišta umjetničke tvorbe Aide Hebib promatrali, uvažavali ih kao osjetno povećane komade nakita, ili kao intimistički tretiranu neveliku skulpturalnu formu, rezultat je uvijek isti i uvijek ugodno iznenađujući – iskipareni, odnosno assemblažirani oblici emaniraju slojevite priče koje nas svojim misaonim, umjetničkim i poetskim komponentama, maštovitim oblicima i estetskim učinkom snažno privlače i izazivaju pažnju i duboke emocije. Njihova (moguća) određenja – nakit / skulptura / ili oboje – kao tri prepletena bistra potoka, ovdje su teško razdvojiva: izviru jedan iz drugoga, i odmičući se od zajedničkog toka nenametljivo izmiču jedan drugome, da bi se na koncu ipak spojili i, osnaživši je, nepovratno sjedinili u zajedničkoj matici. To ove radove uistinu čini posebnima i vrijednima svake pažnje.“
Aida Hebib Raguž rođena je 1977. godine u Dubrovniku. Diplomirala je 2001. godine na Studiju Likovnih umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, na kiparskom odjelu u klasi Josipa Diminića te stekla zvanje profesora Likovne kulture.

Stječe diplomu Međunarodne studentske kiparske škole „Montraker” u Vrsaru.
Autorica je javne skulpture u kamenu „Veliki žal” 1,90 x 60 x 80 cm koja je postavljena na Vrsarskoj rivi u općini Vrsar.
U svom kiparskom stvaralaštvu ostvarila je mnoge zapažene cikluse skulptura, reljefa, mobila, umjetničkih intervencija i suvremenog autorskog nakita. Od 2002. godine svoje skulpturalne forme pretvara u nosive objekte. Oblikuje cikluse umjetničkog nakita od prirodnih materijala i plemenitih kovina, a posljednji ciklusi imaju konceptualan pristup. Autorica propituje nove materijale kroz nove medije.

Osim kiparstva i dizajna, od 2004. do danas bavi se pedagoškim radom, radi kao profesor likovne kulture u Dubrovniku.
Realizirala je niz edukativnih predavanja i inovativnih radionica iz kiparstva i dizajna za mlade u sklopu galerijskih projekata i međunarodnih festivala.

Sudionica je niza umjetničkih kolonija i umjetničkih festivala diljem Hrvatske. Radovi joj se nalaze u privatnim i javnim zbirkama umjetnina. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Član je HDLU Dubrovnik i HDLU Zagreb.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu

MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu
Nastavili su košarkaši Dubrovnika pobjednički niz. Pobjeda kod kuće protiv splitskog Universitasa u 10. kolu Prv...
MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu

VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun

VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun
Treći festivalski vikend na 5. Dubrovačkom zimskom festivalu na Stradun je doveo grupu Detour. Unatoč nepovoljni...
VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun