Vijesti Kultura

PREDAVANJE U ART RADIONICI LAZARETI

Pavo Urban / Miroslav Tomšić - snimke 6.12.1991. - suodnosi

PREDAVANJE U ART RADIONICI LAZARETI

Apsolvent studija povijesti umjetnosti i arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Josip Klaić održao je uprostoru Lazareta predavanje "Pavo Urban / Miroslav Tomšić - snimke 6.12.1991. - suodnosi."

Predavanje se temeljilo na Klaićevom seminarskom radu za kolegij Suvremene teorije vizualnih umjetnosti. Klaić je pokušao staviti u suodnos dva vizualna umjetnička djela nastala u neznatnom vremenskom razamku: 12 posljednjih fotografija tragično preminulog fotografa i fotoreportera Pava Urbana i filmsku snimku Miroslava Tomšića na kojoj je snimljen poginuli Urban. Autor je djela analizirao kroz pojmove Gillesa Deleuzea slika- pokret i slika- vrijeme, te se dovode u odnos sa slikom Las Meninas Diega Velazqueza.

Klaićev rad pokušava kroz teoriju ispitati rad Pava Urbana te ga postaviti u općenitiji pogled i u teorijskoj analizi dvaju snimaka te usporedbi sa slikarskim teorijama pogleda. Brošura na tu zanimljivu temu tek je u planu i tiskat će se sljedeće godine, a dijelom se referira i na stručnu analizu bivšeg ravnatelja dubrovačke Umjetničke galerije Antuna Maračića o Pavu Urbanu i njegovom autorskom opusu. 

Najzanimljiviji dio Klaićeva predavanja za mnoge posjetitelje i slušatelje u prostoru Art radionice Lazareti svakako je bio pokušaj Klaića da objasni "paralelne radnje" i suodnos posljednih trenutaka života Pava Urbana i gotovo istodobnog nastanka filmskog zapisa drugog našeg sugrađanina, Miroslava Tomćića tijekom nesmiljenog neprijateljskog granatiranja Dubrovnika na blagdan sv. Nikole 1991. godine, što je Klaić popratio grafikama te video simulacijom.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?
Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića sinoć je  premijerno  izvedena predstava "Skup" u režiji Ivice Kunčević...
'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

Najnovije

Oboren semafor, oprez u vožnji

Oboren semafor, oprez u vožnji
Vjetar je oborio semafor koji je u sklopu privremene prometne regulacije postavljen na Vidikovcu, javljaju vozač...
Oboren semafor, oprez u vožnji