StoryEditorOCM
KulturaDOM MARINA DRŽIĆA

PREDSTAVLJENI PRVOTISCI DRŽIĆEVIH DJELA IZ 1551. GODINE Vidrin most spojio Dubrovnik i Milan

Piše PSD.
9. srpnja 2017. - 03:34

Poseban događaj pod naslovom "Stvaranje mostova" upriličen je u i ispred Doma Marina Držića. Naime, Dubrovkinjama i Dubrovčanima predstavljeni su dva prvotiska Držićevih djela iz 1551. te jedna knjiga iz 1661. pohranjenih u Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu.

Riječ je o "Tireni", drami u pet činova, pisanoj dvostruko rimovanim dvanaestercima (1690 stihova) koja je prvi put objavljena 1551. u Veneciji u tiskari Andree Arrivabenea. Drugi prvotisak nosi naslov "Piesni Marina" objavljen 1551. također u Veneciji, ali u tiskari Niccolòa Bascarinija. Oba izdanja dugo su se smatrala izgubljenima dok ih 2007. u milanskoj knjižnici Nazionale Bradense nije pronašao Ennio Stipčević. Treća knjiga naslovljena "Tirena" tiskana je u venecijanskoj tiskari Marca Ginammija 1630. godine.

S posebnom euforijom prisutnima se obratio ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić ističući kako je ovo primjer povezivanja dvaju gradova i država pomoću pisane riječi. Pri tome je zahvalio svima koji su pomogli o ovom projektu rekavši kako će ovo predstavljanje i ovaj plod međunarodne suradnje doprinijeti brendiranju i valorizaciji Marina Držića kao najvećeg hrvatskog komediografa.

Ravnateljica Nacionalne knjižnice Braidense, Maria Goffredo pohvalila je jako dobru suradnju između dvije institucije. Upravo je ona tražila i dobila dozvolu Ministarstva kulture Talijanske Republike za posudbu ovih triju vrijednih izdanja i njihovo predstavljanje u Dubrovniku. Milanski odvjetnik i veliki zaljubljenik u Hrvatsku i Dubrovnik, Cristiano Pambianchi kazao je kako je za njega ovo veliki uspjeh jer su se povezale dvije obale Jadrana. Dodao je kako se kulturna suradnja temelji na prijateljstvu te kako se ovakvi mostovi suradnje grade ciglama kulture. Štoviše, Pambianchi je svoj govor održao na hrvatskom jeziku dodavši ovom predstavljanju još jednu prijateljsku notu. Generalna konzulica Republike Hrvatske u Milanu Iva Pavić navela je kako je 2017. godina koja je u Milanu posvećena velikanima iz Dubrovnika.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvom ovom suradnjom, a osobni izaslanik premijera Andreja Plenkovića, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić otvorio je izložbu. Prisjetio se svog posjeta Milanu gdje je povodom 230. obljetnice smrti Ruđera Josipa Boškovića na zid crkve Sana Marina Podone postavljena spomen-ploča posvećena dubrovačkom znanstveniku koji je preminuo 1787. u Milanu te sahranjen u toj crkvi. Župan Dobroslavić se tijekom svog govora zapitao:

- Jesmo li se dovoljno odužili tom dubrovačkom velikanu? Mislim da nismo, ali nadam se da ćemo to još bolje napraviti, kazao je župan te dodao kako je ova prezentacija Držićevih djela u Dubrovniku rezultat prijateljstva među narodima i ustanovama.

Predstavljanje, koje je još jedan doprinos obilježavanju 450. obljetnice smrti Marina Držića, glazbeno su uokvirili svirači Gudačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Kroz večer je vodila Nila Miličić Vukosavić.

B. Lucić

26. travanj 2024 05:38