StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTKO JE ZAKAZAO?

ZABRINJAVAJUĆI PODATAK 1. razred osnovne svake godine ponavlja više od stotinu djece

Piše HRT
21. siječnja 2020. - 21:24
Istražujući podatke koliko je učenika u osnovnim školama ponavljalo razred u prošloj školskoj godini, došli smo do nevjerojatnog podatka. Svake godine više od 100 ponavljača su - prvašići. Pitamo se, kako je to moguće i tko je zbog tako poraznih brojki - zakazao?, piše HRT.

Podatak kako samo prošle godine prvi razred osnovne škole nije prošlo 125 učenika, izazvao je nevjericu.

- Nisam imala niti jednu takvu situaciju u svojoj praksi, tako da sam iznenađena tim podatkom, govori pedagoginja iz OŠ Čazma Marina Uher.

- To je na početku školovanja udarac koji će nositi cijeli život godinu dana nije malo, rekla je Željka Zagorac, učiteljica iz zagrebačke osnovne škole Borovje.

- Moram reći da ja u mojoj praksi nisam se susrela s učenikom koji je nakon ponavljanja razreda zablistao kao učenik, rekla je psihologinja s Učiteljskog fakulteta Dubravka Miljković.

Ali još je poraznija činjenica da podaci koji se godinama ponavljaju dosad nikoga nisu zabrinuli. Prije šest godina prvi razred nije prošlo 136 prvašića, a rekordna je bila 2015./16., kada je malih ponavljača bilo 154.

Što se županija tiče, prema podacima Ministarstva obrazovanja, već je godinama najviše ponavljača u Virovitičko-podravskoj i Međimurskoj. Inače, učenici najčešće ponavljaju sedmi razred, zatim peti, pa prvi.

- Prvi i svi naši niži razredi trebaju poslužiti tome da učenik stekne dobru sliku o sebi, da razumije u čemu je dobar, u čemu se mora potruditi, za što je, da ne misli odmah na početku da za nešto nije, dodala je Miljković.

U mnogim državama na koje se rado pozivamo kada je riječ o sustavu obrazovanja, u najnižim razredima uglavnom nema brojčanog ocjenjivanja, a pogotovo ne ponavljanja razreda. A kod nas, kada se i pusti probni balon s tom idejom - dežurni kritičari školstva odmah skaču. Kako su svi prvi razredi od ove školske godine obuhvaćeni reformom - učiteljica Željka, što se tiče ovih alarmantnih podataka, očekuje promjenu.

- Ja vjerujem da će ova reforma i svi napuci koje smo dobili vezano za vrednovanje da bi se taj broj učenika smanjio, ako ne i ukinuo, smatra Zagorac.

Uzmemo li u obzir različite socijalne sredine iz kojih dolaze naši učenici, a škola bi trebala imati ne samo obrazovnu nego i odgojnu ulogu, pružimo im šansu da napreduju prema svojim mogućnostima, a da se pritom ne spotaknu na prvoj stepenici u svojem školovanju, piše HRT.
26. travanj 2024 19:16