StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEOBIČAN ULOV KOD MLJETA

Doznalo se što je tajanstveni uređaj koji je zapeo u ribarsku mrežu

Piše PSD.
15. siječnja 2020. - 16:57
Neobičan uređaj kojega je prošloga tjedna, dok je koćario oko Mljeta 'uhvatio' hrvatski ribarski brod Marian II, a koja pripada ratnoj mornarici SAD-a zapravo je transponder Kongsberg cNODE - plutača za mapiranje podmorja. Posada nije imala pojma o čemu se radi, a kasnije je pronađeni predmet vratila vlasnicima na USNS Brice C. Heezenu, istraživačkom brodu klase Pathfinder,nakon što im je isplaćena naknada za potrganu mrežu, donosi index.hr.
Riječ je zapravo o oceanografskoj plutači. U e-mailu The War Zoneu, Travis Weger, glasnogovornik Vojno-transportnog zapovjedništva za Europu i Afriku koje nadzire Heezenove aktivnosti u regiji, potvrdio je izvještaje lokalnih medija da je ratna mornarica nadoknadila ribarima "štetu i izgubljeno vrijeme" prije nego što je uređaj vraćen, ali nije rekao koliko im je novca isplaćeno.
"Bruce C. Heezen je provodio oceanografsko istraživanje koje je bilo koordinirano s hrvatskim vlastima. Interakcija ribara i oceanografskih istraživanja uobičajena su i pomorskom okruženju", objasnio je Weger.
Weger je rekao kako je svrha plutače koja ima transponder pomoći pri točnom pozicioniranju bočnih sonara koje Heezen i ostalih šest brodova klase Pathfinder koriste kako bi mapirali dno oceana. Također je rekao kako je istraživački brod "raspoređen u hrvatske teritorijalne vode zbog testiranja nadograđenih sustava". Ovakva istraživanja od iznimne su važnosti za pomorske operacije ispod i iznad površine. Precizne topografske karte morskog dna "služe kao pomoć u sigurnoj plovidbi i učinkovitom planiranju misija", napisao je Weger u svojoj izjavi za The War Zone.
26. travanj 2024 08:26