StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČestitke povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Cijena slobode bila je visoka, najviša, to nikada nismo i nećemo zaboraviti

Piše PSD.
15. siječnja 2020. - 16:03
Povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske župan Nikola Dobroslavić uputio je čestitku žiteljima Dubrovačko-neretvanske županije.
Prije 28 godina, 15. siječnja 1992. godine, samostalnu i suverenu državu Hrvatsku priznale su sve države članice tadašnje Europske zajednice i još drugih 8 zemalja te taj datum slavimo kao Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
Naša sloboda i priznanje nisu došli bez visoke cijene. U to vrijeme Hrvatska je proživljavala najteže trenutke u svojoj povijesti, a napad na Dubrovačko-neretvansku županiju i Dubrovnik pokazao je jasan osvajački karakter politike Slobodana Miloševića i tako ubrzao međunarodno priznanje Hrvatske.
Za našu slobodu položeni su mnogi životi. Žrtvu naših branitelja nikada nećemo zaboraviti.
Čestitam svim sugrađanima Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

I načelnik Božo Lasić uputio je čestitku svim stanovnicima Konavala. ”Prošlo je 28 godina, od tog 15. siječnja 1992. godine, kada su samostalnu državu Hrvatsku priznale države članice nekadašnje Europske zajednice uz još 8 drugih zemalja.
Isto je još i ranije napravila Njemačka i Vatikan, no upravo današnji datum slavimo kao Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
U vrijeme kada je hrvatska sloboda bila pod agresijom velikosrpskog osvajačkog pohoda raskinuli smo sve državnopravne veze sa SFRJ i međunarodno priznanje bilo je pitanje vremena. No tada su dani bili kao godine kako za civile tako i branitelje jer trebalo je obraniti Domovinu, obraniti ono što je naše.
Cijena slobode bila je visoka, najviša. Plaćena je životima, uništenim i pokradenim kulturnim blagom i domovima. To nikada nismo i nećemo zaboraviti. Uz sjećanje na sve one koji nisu s nama danas ipak moramo slaviti. Slobodu s pravom uzimamo ‘zdravo za gotovo’, a jedna mlada demokracija kao što je naša danas je na čelu Vijeća EU.
Čestitam svim Konavokama i Konavljanima Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.”
27. travanj 2024 01:47