StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoODJECI BANKROTA NAJSTARIJE PUTNIČKE AGENCIJE NA SVIJETU

Propast 'Thomasa Cooka' utjecat će i na Hrvatsku i Dubrovnik

Piše Dube Marjanović Ladašić
Foto: Božo Radić/HANZA MEDIA
23. rujna 2019. - 17:05
Nakon što je najstarija svjetska turistička tvrtka Thomas Cook u ponedjeljak propala, a njezina vrijednost na burzama pala doslovno na nulu, ostavila je stotine tisuća putnika širom svijeta, od čega je manji dio ostao 'zaglavljen' i u Dubrovniku.
Propast ove agencije pokrenula je najveću mirnodopsku operaciju povratka ljudi u britanskoj povijesti, prenosi jutarnji.hr vijest agencije Hina.
Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić potvrdio je da je u Dubrovniku i okolici ostalo gostiju koji su došli preko 'Thomas Cooka', ali da je zbog ove situacije odmah reagirala britanska vlada koja će preuzeti troškove povratka putnika putem osiguravajućih društava, a poslali su i ljude koji će zbrinuti njihove klijente. Od 600.000 putnika koji su trenutno po cijelom svijetu bez ideje kako se vratiti doma, 200-tinjak ih je u Dubrovniku.
U Zračnoj luci Dubrovnik vidljivo je da britanska vlada i osiguravajuće društvo ATOL koordiniraju operaciju zbrinjavanja klijenata tvrtke.
Tri mlađe žene i jedan mladić u žutim prslucima, čije je mjesto unutar aerodroma označeno velikom britanskom zastavom, rekli su nam da nisu ovlašteni davati izjave, te da za sve informacije posjetimo web stranice propale agencije te osiguravajućeg društva ATOL, koje svojim klijentima osigurava povrat punog iznosa kojeg su platili za odmor. Naime, prema zakonu, svaka britanska turistička tvrtka koja prodaje putovanja zrakoplovom i letove dužna je posjedovati ATOL – licencu za organizatore putovanja zrakoplovom. Ako putnička tvrtka s ATOL-om prestane trgovati, ATOL štiti klijente koji su rezervirali odmor preko tvrtke. Time su putnici i njihov novac osigurani, a osiguravatelj pruža pomoć u slučaju propasti putničke tvrtke.
Kako smo neslužbeno uspjeli saznati, u ponedjeljak se u Zračnoj luci Dubrovnik nije pojavio nijedan putnik 'Thomasa Cooka' jer su oni već obaviješteni da su njihovi letovi otkazani. Tri mlade žene i jedan mladić, čemu smo sami svjedočili, uglavnom dobivaju upite koji su potpuno nevezani za ovaj problem, tipa 'gdje je wc' i 'gdje je check-in za neki let'.
Predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija pri Županijskoj komori Dubrovnik Stanko Ljubić rekao je da će 'bankrot najstarijeg turoperatora na svijetu i drugog najvećeg u Europi bez daljnjega utjecati na cijelo tržište'.
- To je zabrinjavajuće, koliko god mediji prenosili da se 'Thomas Cook' nije na vrijeme preorijentirao. Bio je to ogroman turoperator sa svojim zrakoplovima. Oni jesu bilježili ogromne gubitke zadnje tri godine i trebao je ući većinski vlasnik Kinez, ali im je trebalo 290 milijuna eura ili funti da bi nastavili poslovanje. Banke im nisu davale kreditne linije, investitori se nisu našli, a država nije htjela i oni su sad insolventni, što je jednako kao bankrot i sad se to jednostavno ne može izvući. To će bez daljnjega imati posljedice za sva tržišta, pa i za hrvatsko. Ne može se to jednostavno nadomjestiti – istaknuo je Ljubić. - Riječ je o najvećem organizatoru putovanja poslije TUI-a i sigurno da ćemo to osjetiti. Bit će hotela-partnera koji će ostati kratkih rukava jer kad velika kompanija bankrotira, teško će se sve naplatiti što nije unaprijed osigurano – zaključio je.
26. travanj 2024 19:04