StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTEŠKI DANI ZA NJEMAČKOG DIVA

AFERA "DISELGATE" I Hrvati mogu besplatno tužiti Volkswagen

Piše novac.jutarnji.hr
16. rujna 2019. - 11:39
Do 29. rujna vlasnici nekih Volkswagenovih vozila u Hrvatskoj, primjerice Audija A3 iz 2010. godine, Škode Fabije iz 2009. ili Golfa iz 2014., mogu tužiti tog proizvođača automobila i sudjelovati u najvećoj kolektivnoj tužbi u Europi koju je zbog namjernog manipuliranja softverom za ispušne plinove pokrenulo Savezno udruženje njemačkih potrošača iz Berlina (VZBV) na Višem regionalnom sudu u Braunschweigu, donosi Jutarnji list.

- Sudjelovanje u postupku je besplatno i vlasnici VW-ovih vozila pravodobno registrirani u postupku ne snose nikakav procesni ni financijski rizik - ističe odvjetnica Sandra Budimir, koja u suradnji s odvjetničkim uredom Härle & Martinović Rechtsanwälte iz Berlina zastupa nekolicinu hrvatskih kupaca koji su se odlučili pridružiti kolektivnoj tužbi u Njemačkoj.

U Registar kolektivne tužbe njemačkog Saveznog ureda za pravosuđe dosad se upisalo više od 400.000 kupaca VW-ovih vozila. U Hrvatskoj je, prema javno dostupnim podacima, oko 60.000 spornih vozila kojima, kako ističe Budimir, prijeti uskrata prometovanja prema strogim propisima EU o homologaciji vozila i razini ispušnih plinova. Sudjelovanjem u tužbi kupci spornih vozila (s ugrađenim motorima EA189 1.2, 1.6) moći će kasnije ostvariti pravo na naknadu štete od VW-a ako sud presudi u korist potrošača.

- Uvidjela sam da samo hrvatski potrošači nisu poduzeli ništa u svrhu zaštite svojih prava, vjerojatno i ne znajući da ih imaju. Dužnost mi je bila upoznati ih s načinom na koji ih mogu pokušati i samostalno ostvariti - pojašnjava Sandra Budimir. Pritom naglašava da još nema službeno očitovanje Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike, koje se svojedobno bilo angažiralo oko ove afere.

- Iz javno dostupnih informacija zaključujem da se država po tom pitanju dogovorila i naplatila od Volkswagena. Vlada je jedan od ključnih kupaca VW-ovih vozila u Hrvatskoj, pa nije teško zaključiti ishod pregovora na relaciji 'oštećene' države i prijevarnog društva Volkswagen - kaže ona.

U susjednoj je Sloveniji, kako je pisao Jutarnji list, lani u ožujku Savez potrošača (ZPS) okupio oko 6024 vlasnika vozila iz VW-ove grupacije i podnio kolektivnu tužbu u Njemačkoj, to su učinile i Litva i Slovačka, a Italija, Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarska, Španjolska, Portugal, Luksemburg i Belgija to su učinili u svojim zemljama. I Europska komisija dala je za pravo europskim kupcima da podnošenjem tužbe ostvare kompenzaciju zbog prijevare. Prema informacijama Sandre Budimir, VW je u odgovoru na tužbu osporio njezinu pravnu osnovu, no to je, kaže, i očekivano s obzirom na to da u Europi niječe svoju odgovornost. Početak suđenja iščekuje se ujesen.
26. travanj 2024 15:48