StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBURA OKO SUŠENJA ROBE NA OTVORENOM

Mljet zabranio tiramole iako ih nema, a Dubrovnik ih štiti

Piše Dube Marjanović Ladašić
14. kolovoza 2019. - 14:02
Zabrana tiramola zvučala je kao neka loša šala, ali nije to bila. Sušenje robe vanka na konopu uistinu je zabranjeno, uz propisane kazne od čak 2000 kuna, u državi u kojoj – treba li to uopće naglašavati – vlada potpuni pravosudni kaos, gdje se teška kaznena djela ne procesuiraju, a kamoli sankcioniraju. Ali, eto, usudite se objesit' robu pod prozor! Platit ćete 2000 kuna, istu novčanu kaznu kao da ste autocestom projurili 250 kilometara na sat.

A kisik?

Sve skupa neodoljivo podsjeća na scenu iz kultnog Alana Forda, u kojem je Superhik krao siromasima da bi dao bogatima, ali ne živimo li već odavna u Alanu Fordu i nije li već predugo tako? Zato ova zabrana nije pretjerano iznenadila cinike u Hrvatskoj, koji vjeruju da će nam uskoro zabraniti i disanje bez naplate.
Ali šalu na stranu, zabrana je donesena. Prihvatile su je zasad samo neke općine u Hrvatskoj. Osim mediteranskih gradova i općina Šolte, Rijeke, Kolana na Pagu i Kaštela, i Mljet.
Oni su u svojim novim Odlukama o komunalnom redu, donesenima kako bi se uskladili sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu iz prošle godine, unijeli i odredbe o zabrani tiramola.
O ovoj istoj zabrani raspravljalo se svojevremeno na splitskom gradskom vijeću, ali se od te sumanute ideje odustalo. Tiramole su dio kulture Mediterana, a njihova zabrana bila bi birokratski udar na mediteranski način života, zaključili su vijećnici prije nego je ta točka iščezla s dnevnog reda.

Pazite gdje sušite robu na Mljetu

A evo što o zabrani tiramola na Mljetu kaže općinski načelnik Đivo Market:
- Ta odredba o zabrani tiramola u našoj Odluci o komunalnom redu nije ni potrebna jer na Mljetu nemamo gdje staviti tiramole. Ovdje svaka kuća ima dvorište u kojem se suši roba – ističe Market.
- Ta je odredba samo jedna u nizu odredaba naše Odluke o komunalnom redu. Postoji zabrana vješanja na prozorima, balkonima, vratima, ogradama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema javno-prometnim površinama. Tu nije dozvoljeno izlagati i vješati rublje, posteljinu, krpe i druge predmete kojima se nagrđuje vanjski izgled zgrade – citira načelnik. - Za 'normalno' vješanje nema kazne. U nas su zgrade i kuće drugačije građene nego u malim dalmatinskim mjestima, građene su jedna do druge, u nizu, tako da mi uglavnom robu sušimo u svom dvorištu, iza kuće. Ono što smo željeli spriječiti jest da se ne bi stvorile neke nove navike koje nisu nikad bile – naglasio je Market. - Opreza radi, odluka postoji i bilo kakvo kapanje nekome dolje na glavu bi se kažnjavalo – zaključio je.
S druge strane, Grad Dubrovnik neće uvesti mjeru o zabrani sušenja odjeće na tiramoli na balkonima i prozorima iz razloga što bi takva mjera bila protivna tradiciji.
- Naime, dio duha našeg grada upravo se manifestira kroz ovu pojavu – odgovorili su nam iz službe za odnose s javnošću. - Čak slobodno možemo reći da sušenje robe u ulicama predstavlja dio vizualnog identiteta Grada od kojega nećemo odustati - zaključili su.
26. travanj 2024 22:20