StoryEditorOCM
DubrovnikU OVOM BROJU DUBROVAČKOG VJESNIKA

PRVA HRVATICA IKAD Ines Tričković na naslovnici American Way magazina!

Piše Lorita Vierda
Foto: John Enoch, American Way magazine
4. kolovoza 2019. - 10:43
Nije što je naša i što božanstveno pjeva, nego što je i prva Hrvatica ikad osvanula na naslovnici američkog magazina American Airlines-American Way! Ines Tričković, jazz glazbenica koju imamo privilegij čuti i vidjeti na gradskim pozornicama iako se već odavno udomaćila u Carnegie Hallu i stvorila zavidnu međunarodnu karijeru, našla se tako među nekoliko dobro nam poznatih Dubrovčana i Dubrovkinja koji su novinaru Am-Way-a ponudili sva ona sjajna mjesta, ljude, događaje koje bi svi koji dođu u Dubrovnik jednostavno morali isprobati ako Grad i ljude žele osjetiti kako treba. Inicijativa za razgovor u magazinu stigla je od Turističke zajednice Grada Dubrovnika, a pored svih i svega, Ines je izabrana za naslovnicu. Razgovor u rubrici „Local Takes” odlučila je smjestiti - a gdje drugo nego u sebe doma – na Lokrum! Kako je došlo do suradnje?

U sebe doma


„Na inicijativu TZ Grada Dubrovnika i nekoliko nas predloženih, izabrali su me valjda zbog moje internacionalne karijere.” - kratko će Ines. „Počašćena sam što su izabrali baš mene i za intervju i naslovnicu te što sam mogla baš ih odvesti po mom gustu, gdje sam ja htjela.” U razgovoru za magazin ova je sjajna Dubrovkinja opisana hvalospjevima poput 'nevjerojatan spoj „Djevojke s tetovažom zmaja i Princeze Leie iz Ratova zvijezda', a kako ih je vodila po svom otoku, onako kako ga i inače doživljava, novinar je popratio svaki njezin pokret među zelenilom i životinjama naše zelene oaze, pa i nalijetanje skupine kineskih turista koje je Ines uputila na tečnom kantonskom narječju. Brzo ga je usvojila zbog dugih boravaka i velike popularnosti u Hong Kongu i Macau, pa joj ni ovo snimanje i razgovor nisu teško pali. „Sve je odrađeno jako profesionalno, odličan team ljudi iz Londona, fenomenalan fotograf John Enoch i novinar Boyd Farrow. Oni spajaju priče baš autentičnog Grada, svijeta, karijere ali i ljudskosti iza te takoreći fasade, tako da se može vidjeti/pročitati baš onaj pravi Grad.” A upravo je za veliki dio tog identiteta zaslužan i Lokrum, otok gdje je Ines odrastala, i gdje i danas provodi uglavnom svaki slobodan momenat. „Ooo da, Lokrum je moja oaza. Mjesto gdje su tri generacije majčine familije živjele i brinule se za taj otok, mjesto gdje sam sve naučila, moj istinski dom. Barka more, ribanje, ronjenje. Sol u kosi i na koži, daleko od buke i konstantnog pressinga javnog života.” I kad radi Ines maksimalno uživa, slijede još koncert 21. kolovoza s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Ines plus Eric Satie


„Jako puno radim, ali ja jako i volim svoj posao, svoj poziv. Ove godine smo,evo, već u 4. godini da radimo godišnje koncerte u Dubrovniku. Do sada je bilo na Lokrumu, a ove godine se jako radujem da smo uz pomoć Grada, gradonačelnika i dogradonačelnice u prekrasnom Kneževom Dvoru. 21.08., s Dubrovačkim simfonijski orkestrom, svjetska premijera mog programa Homage to Erik Satie, s Goranom Končarom na violini, Ljerkom Končar Gamulin violončelo, Zvjezdan Ružić klavir, Petros Klampanis (USA) kontrabas i aranžmani, te dirigentom Markom Tardueom. Pripremamo baš veliki spektakl, moje suputnice i team bez kojeg bi bilo nemoguće sve ovo napraviti, produkcija Event Lab-Anđela i Ksenija Matić." Planova je puno, odmor je na prvome mjestu. „Jako puno rada, odmah nakon Kneževa dvora slijedi Finska, zatim Hong Kong, pa sredinom rujna sam opet tu. Snimanje albuma, turneja studeni, prosinac i siječanj 2020. Jugoistočna Azija, Macao, Hong Kong. Dogodine također i New York i turneje po Europi. Rad na još jednom Carnegie Hallu... Jako dinamično ali uvijek se nađe vremena za naš Grad, uživanje, privatni život i Lokrum.„ - nabrojila nam je Ines samo jedan mali dio željenog i planiranoga. U međuvremenu, njezino se prepoznatljivo lice smiješi svjetskoj publici s naslovnice American Way magazina.
26. travanj 2024 17:36