StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMETEOROLOZI IZDALI UZBUNE ZA GOTOVO CIJELU DRŽAVU

Pred nama je olujan početak produženog vikenda

1. kolovoza 2019. - 19:06

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u najnovijoj prognozi za petak, koji je i uvod u produženi vikend s obzirom da je 5. kolovoza Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, najavljuju pogoršanje vremena. Sa zapada se očekuje postupno naoblačenje s kišom često u obliku pljuskova s grmljavinom. Lokalno je moguća obilnija oborina. Najviše sunčanog vremena na krajnjem jugu.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu jugo i jugozapadnjak koje će navečer okrenuti na buru i jačati. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 20 na kopnu i od 20 do 25 na Jadranu, a najviša dnevna uglavnom između 25 i 30 °C, u Dalmaciji i koji stupanj viša, donosi Jutarnji list.

Zbog najavljene promjene DHMZ je putem Meteoalarma izdao upozorenja za gotovo cijelu državu. Žute uzbune zbog grmljavinskih proloma oblaka na snazi su za Slavoniju, Baranju, Hrvatsko zagorje, Međimurje, šire zagrebačko i karlovačko područje, Liku, Gorski kotar i najveći dio Dalmacije. Na sjevernom Jadranu na snazi je narančasto upozorenje dok je krajnji jug države jedini bez upozorenja. Kako najavljuju meteorolozi, Istra i sjeverno primorje mogli bi se tijekom petka lokalno suočiti i s tučom te bujičnim poplavama.
 
Žuta uzbuna izdaje se kada su najavljeni vremenski uvjeti potencijalno opasni, a narančasata kada su uvjeti opasni.
U subotu se očekuje prestanak kiše i razvedravanje sa zapada, pa će idućih dana prevladavati sunčano vrijeme. No u unutrašnjosti su u poslijepodnevnim satima uz lokalno jači razvoj oblaka mogući pljuskovi i grmljavina, osobito u gorju. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Na obali i otocima noću bura, a danju sjeverozapadnjak i zapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak koji će u subotu mjestimice biti i jaki. Nakon malo svježije subote temperatura zraka u porastu, a za sam Dan pobjede ne bi trebalo, barem prema trenutnim prognozama, biti značajnijih nestabilnosti, donosi Jutarnji list.
 

26. travanj 2024 20:51