StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNPKLM JAVLJA:

Voda s izvorišta Norin u Prudu nije za piće

Piše DV
31. srpnja 2019. - 13:28
Direktor Neretvansko-pelješko-korčulansko-lastovsko-mljetskog vodovoda (NPKLM), Jakov Belić obavijesto je javnost kako su iz danas dostavljenih uzorka vode za ljudsku potrošnju, iz izvorišta Norin u Prudu, utvrdili da voda nije za piće zbog povećane mutnoće. Belić kaže kako parametri nisu u skladu s propisanima Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe ("Narodne novine", broj 125/17).

"Isporučena voda iz ovog izvorišta redovito se klorira, ovakva voda nije štetna za zdravlje, ipak preporuujemo da se voda za piće prije upotrebe istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, te ostale sanitarne potrebe", priopćio je Belić.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije pojačano će pratiti kretanje mutnoće, slobodnog rezidualnog klora te ostale fizikalno-kemijske i mikrobiološke pokazatelje zdravstvene ispravnosti vode za piće iz sustava NPKLM vodovoda.
07. svibanj 2024 15:30