StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJEDNA OD NAJVEĆIH ZAPLJENA DROGE U POVIJESTI SAD-A

S broda u Americi zaplijenjeno 16,5 tona kokaina, među uhićenima crnogorski državljanin

Piše SD
Foto: Daily Mirror
19. lipnja 2019. - 18:14
Federalne vlasti zaplijenile su 16,5 tona kokaina u vrijednosti većoj od milijarde dolara s broda u Philadelphiji u jednoj od najvećih zapljena droge u povijesti SAD-a, objavilo je u utorak američko ministarstvo pravosuđa, a među uhićenima je crnogorski državljanin. Federalni, državni i lokalni službenici ukrcali su se na teretni brod MSC Gayane usidren u philadelphijskoj luci Packer i pronašli kokain u sedam brodskih kontejnera, navodi se u izvješću podnesenom Federalnom sudu, a donosi Slobodna Dalmacija.

Uhićena su dva člana posade, Ivan Đurašević i Fonofaavae Tiasaga, i protiv njih su podignute optužnice. Oba muškarca rekla su istražiteljima da su pomogli natovariti brod s kokainom tijekom putovanja, navodi se u izvješću.Američki istražitelji nagađaju da je Đurašević za pomoć da se droga ukrca na brod trebao dobiti 50.000 dolara u kriptovaluti.Podgorički portal Vijesti objavio je da je Đurašević crnogorski državljanin s prebivalištem u Budvi. Istragom je utvrđeno da je tijekom putovanja brodu prišlo 14 plovila s kojih je zapakirana droga prebačena na teretni brod MSC Gayane.

Đurašević se poslužio brodskim kranom kako bi brod natovario drogom. U tome mu je pomagao drugi uhićeni muškarac. Nakon što bi preuzeli pakete s drogom, ovi članovi posade kokain su pokušavali prikriti među ostalim teretom. "Ova količina kokaina može ubiti milijune ljudi", objavio je na Twitteru američki državni tužitelj u Philadelphiji William McSwain. Njegov ured procijenio je vrijednost zaplijenjenog kokaina na više od milijardu dolara, donosi Slobodna Dalmacija.
 
Brod je bio u Čileu, Peruu, Kolumbiji i Panami tijekom prošlog mjeseca, pokazuju podaci Reutersa o praćenju plovila.
Vlasnik teretnog broda, tvrtka Mediterranean Shipping navodi u priopćenju da su upoznati s incidentom i da surađuju s američkim vlastima u razotkrivanju trgovine ilegalnim drogama.

Zapljena je jedna od najvećih u povijesti SAD-a, uključujući zapljenu 21 i 14 tona kokaina u Kaliforniji i Teksasu 1989. godine.
Kokain je najčešće konzumirana ilegalna droga u SAD-u, navode federalni službenici.
25. travanj 2024 22:49