StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOGLASILI SE STRUČNJACI S INSTITUTA U SPLITU PO PITANJU MORSKOG PSA U JADRANU

Zabilježeni su slučajevi napada, ali nema mjesta panici

Piše SD/ PSD
Foto: podvodni.hr/Facebook
12. lipnja 2019. - 19:37
O morskom psu koji je uočen proteklog vikenda kod Makarske, a čija je snimka preplavila domaće medije i društvene mreže te izazvala raspravu stručnjaka o kojoj se vrsti radi, oglasio se i splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo, donosi Slobodna Dalmacija.

Objavu s njihovog Facebooka prenosimo u cijelosti.

'Sigurno ste u više navrata ovih dana vidjeli snimke gracioznog morskog stvorenja kojeg nazivamo morski pas kučak, psina dugonska ili popularno - mako (Isurus oxyrinchus). Radi se o manjem primjerku te vrste koji je uočen prvo kod Makarske, a kasnije i u Korčulanskom kanalu.
 
Karakteristike na osnovi kojih je obavljena identifikacija sa ilustracijama već je prenio Podvodni.hr, a i mi ih donosimo u komentaru na ovaj post.

Identifikacija je obavljena u suradnji sa našim znanstvenicima te je ovom prilikom definitivno potvrđujemo.
Povijesno je kučak bio relativno česta pojava u Jadranu, no njegova brojnost, kao i brojnost brojnih drugih vrsta morski pasa, drastično je smanjena uslijed neracionalnog izlova te je danas njihova pojava kuriozitet. Radi se o ugroženoj i zaštićenoj vrsti, donosi Slobodna Dalmacija.
 
Naglašavamo da potrebe za panikom nema. Iako postoje zabilježeni slučajevi napada na čovjeka od strane ove vrste, oni su iznimno rijetki te ih je u posljednjih 120 godina zabilježeno tek 10 u cijelom svijetu.
 
27. travanj 2024 00:01