StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSLUŽBENO ZAPOČELI IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT

Prvi na birališta izašli Britanci i Nizozemci

Piše euractiv.jutarnji.hr
23. svibnja 2019. - 19:44
Izbori za Europski parlament službeno su započeli u dvije države članice; Nizozemskoj i Ujedinjenoj Kraljevini. Vlada Velike Britanije sinoć je zapala u ozbiljne probleme, nakon ostavke liderice konzervativaca u Zastupničkom domu uz rastuće pozive za ostavkom premijerke Therese May. Vijesti su objavljene samo nekoliko sati prije nego što su Britanci izašli na birališta kako bi sudjelovali u izborima za Europski parlament.

Andrea Leadsom, tvrda zagovornica Brexita, podnijela je ostavku premijerki u srijedu navečer, kazavši kako ne vjeruje da će premijerkin pristup 'ostvariti rezultat referenduma'. - Znam da su sutra važni izbori, a mnogi konzervativci su naporno radili kako bi podržali naše izvrsne kandidate - dodala je Leadsom. - Pažljivo sam razmotrila trenutak donošenja ove odluke, ali sutra ne mogu ispuniti svoju dužnost liderice u Domu objavljujući prijedlog zakona s novim elementima kojima se suštinski protivim - dodala je.

U međuvremenu, šef parlamentarne grupacije Konzervativne stranke, Graham Brady iz Odbora iz 1922, objavio je da će u petak sjediti s premijerkom dok se ona suočava sa sve glasnijim pozivima s obje strane rasprave o Brexitu da podnese ostavku s trenutnim učinkom. Euractiv smatra da bi premijerka mogla biti prisiljena otići do kraja tjedna jer koalicija pobunjenih torijevskih zastupnika traži promjenu u stranačkim pravilima koja bi im omogućila da izbace May što je prije moguće.
Ian Lavery, čelnik laburista u parlamentu, ocijenio je u srijedu raspravu, donosi euractiv.jutarnji.hr.

- Premijerkin autoritet je ubijen i njezino je vrijeme isteklo - rekao je, dodavši da je cijela zemlja postala taoc krize kroz koju trenutno prolazi Konzervativna stranka. Nekoliko visokih vladinih izvora priopćilo je u srijedu kako je vlast Therese May kao premijerke ozbiljno kompromitirana i da je izgubila povjerenje sa svih strana Doma. Čelnik Parlamentarne euroskeptične Europske istraživačke skupine (ERG) Jacob Rees-Mogg također je, nakon ostavke Leadsom, imao samo teške riječi. "Ovo je bizaran i nekompetentan način vladanja ... premijerka nema ovlasti da se bavi bilo čime", kazao je.Rees-Mogg je dodao kako je mislio da bi sporazum, koji je May dogovorila, najvjerojatnije izgubio s još većom razlikom nego prije, ako bi opet bio podnesen na glasanje. Ovo se sve događa nakon kompromisa koje je May nedavno napravila u vezi s planovima koji uključuju mogućnost da zastupnici "otvore mogućnost" za drugi referendum.

Štoviše, čelnik ERG-a u srijedu navečer opet je potvrdio svoju potporu bivšem ministru vanjskih poslova Borisu Johnsonu kao sljedećem potencijalnom vođi Konzervativne stranke i posljedično, sljedećem britanskom premijeru, kada May konačno napusti taj položaj. Tvrtka YouGov, koja se bavi anketama, trenutno stavlja Borisa Johnsona favoritom za sljedećeg vođu torijevaca, a slijedi ga bivši pregovarač za Brexit Dominic Raab. Građani Velike Britanije u četvrtak izlaze na birališta, a Brexit stranka Nigela Faragea ima najviše izgleda za pobjedu. Prema procjenama, Farage bi mogao osvojiti oko 30 mjesta u Europskom parlamentu, donosi euractiv.jutarnji.hr.

Najnovije ankete predviđaju da će VVD premijera Marka Ruttea (ALDE) po prvi put pobijediti s 5 zastupnika u Europskom parlamentu, zajedno s novom euroskeptičnom snagom FvD (ECR), koja bi također trebala osvojiti 5 od ukupno 26 nizozemskih zastupnika. Pojava stranke Thierryja Baudeta, koja je pomela protivnike na regionalnim izborima u travnju, zaslužna je kolaps PVV-a (ENF), stranke Geerta Wildersa, koja bi sada mogla osvojiti samo jedno zastupničko mjesto.

Rutte se sučelio s Baudetom u televizijskoj raspravi jedan na jedan u srijedu navečer, a sadašnji je premijer rekao da ne želi jedno od glavnih mjesta u EU. Također je kazao kako bi bilo bolje da se Italija i Grčka nisu pridružile euru, ali da je jedinstvena valuta zaštitila nizozemsko gospodarstvo od krize 2008. godine. Baudet je odgovorio da bez eura ne bi bilo krize.
27. travanj 2024 01:31