StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGOOGLE POTVRDIO NAGAĐANJA I ŠOKIRAO LJUBITELJE HUAWEIA

Prekida se suradnja s kineskim proizvođačem mobitela

Piše SD
20. svibnja 2019. - 19:04
Krovna Googleova firma Alphabet Inc. prekida dio poslovanja s kineskim proizođačem mobitela Huaweijem! Tako se dodatno zahuktao trgovinski rat na relaciji SAD - Kina. Kako javlja Reuters, još uvijek nije došlo do potpunog prekida poslovanja, no to će svakako uzdrmati ovu veliku tehnološku kompaniju koja se već duže vrijeme nalazi na udaru američkog predsjednika Donalda Trumpa. Pojedinosti o određenim uslugama još uvijek se raspravljaju unutar Googlea.  Ovdje nije riječ o potpunom prekidu poslovanja između te dvije tvrtke jer će Huawei i dalje imati pristup Android verzijama softvera koji su dostupni preko open source licence. Iz Huaweija zasad nema komentara, donosi Slobodna Dalmacija.

Zabrana pristupa Googleovim aplikacijama

Za Huawei, ali i brojne buduće kupce mobitela tog proizvođača diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, to bi moglo značiti da više neće moći nadograđivati (ažurirati) svoje Android sustave, a izgubit će i pristup Gmailu, Google Play Storeu, YouTubeu i svim ostalim aplikacijama čiji je proizvođač tvrtka Google. Napomenimo da se ova odluka Googlea odnosi na sve one koji će tek postati vlasnici mobitela koje proizvodi Huawei. Dakle, sve buduće verzije pametnih telefona izvan Kine izgubit će pristup popularnih Googleovim aplikacijama. Ova odluka Googlea odnosi se na mobitele koji će se tek proizvesti od datuma koje Google odredi, nakon čega će Huawei obavijestiti kupce.

Kako riješiti problem

Tehnički gledano, budući korisnici telefona Huawei mogli bi ovaj problem riješiti, ako i kad do njega dođe, tako da sami naknadno nadograde sustav (jer im se to više neće događati automatski), na način da instalacijom Gapps paketa dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobitela nekih drugih proizvođača, donosi Slobodna Dalmacija.

Razvijaju vlastiti sustav

Huawei već godinama radi na razvoju vlastitog sustava, za slučaj potpune nemogućnosti korištenja softverske podrške iz SAD-a. Dijelovi te tehnologije poput pružanja e-maila, kartografije te drugih servisa koji zamjenjuju npr. Office ili slične pakete već su u upotrebi u Kini.

Sumnje u špijunažu

Sve se aktualiziralo prije nekoliko mjeseci kada su vlasti niza razvijenih zemalja izrazile skepsu prema Huaweiju, a neke i zabranile tom kineskom tehnološkom divu da sa svojom infrastrukturom sudjeluje u izgradnji 5G mreže zbog sumnji u špijunažu.
06. svibanj 2024 01:08