StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEUROPSKI PARLAMENT

EK: Uskoro izdavanje sigurnijih osobnih iskaznica

Piše dv
7. travnja 2019. - 20:36
Europski parlament je koncem prošlog tjedna izglasao novu uredbu cilj koje je povećanje sigurnosti osobnih iskaznica i boravišnih isprava u čitavoj Europskoj uniji. Naime, slaba sigurnosna obilježja osobnih iskaznica u nekim državama članicama koje još uvijek izdaju papirnate osobne iskaznice predstavljaju ozbiljan rizik za sigurnost jer se mogu lako krivotvoriti i poslužiti teroristima i drugim kriminalcima za ulazak u Europu. Novom će se uredbom uvesti minimalni zajednički sigurnosni standardi kako bi osobne iskaznice postale sigurne i pouzdane.

Prema povjereniku za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisu Avramopoulosu, u budućnosti bi sve osobne iskaznice i boravišne isprave izdane u EU-u trebale imati iste minimalne sigurnosne standarde:
- To će nam omogućiti da otkrijemo teroriste i kriminalce koji pokušavaju prijeći naše granice i da ih u tome spriječimo. Pritom ćemo poštovati prava, slobodu i mobilnost građana.

Povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová pojašnjava:- Osobne iskaznice s jačim sigurnosnim obilježjima našim će građanima omogućiti lakše putovanje u čitavom EU-u. Tako ćemo zajamčiti da identifikacijske isprave u svim zemljama imaju jednaka sigurnosna obilježja i onemogućiti teroristima i kriminalcima iskorištavanje propusta i slabosti u sustavu.
Osobne iskaznice i putovnice imat će ista sigurnosna obilježja – naime, obje putne isprave odsada će imati vrlo siguran beskontaktni čip s fotografijom i otiscima prstiju vlasnika. Države članice nove će osobne iskaznice početi izdavati za dvije godine. Osobne iskaznice koje su trenutačno u uporabi, a nisu u skladu s novim standardima, morat će se zamijeniti u roku od pet ili deset godina, ovisno o njihovoj razini sigurnosti. Previđene su iznimke za neke osobne iskaznice čiji su vlasnici stariji od 70 godina.

Uvođenjem novih pravila ne obvezuju države članice na izdavanje osobnih iskaznica; države će i dalje same odlučuju hoće li njihovo izdavanje biti obvezno ili dobrovoljno te hoće li se one uopće izdavati. Države članice mogu zadržati njihov dosadašnji izgled i usluge e-uprave. No sve nove osobne iskaznice morat će biti u skladu s novim sigurnosnim standardima.

Inače,prema podacima s web stranice Euriopskog parlamenta http://europa.eu ovaj prijedlog ide na konačno donošenje u Vijeće.

Podsjetimo, Europska komisija je 17. travnja 2018. u sklopu mjera za uspostavljanje istinske i učinkovite sigurnosne unije predložila poboljšanje sigurnosnih značajki osobnih iskaznica građana EU-a i boravišnih isprava članova njihovih obitelji koji nisu građani EU-a.
Procjenjuje se kako još oko 80 milijuna Europljana posjeduje strojno nečitljive osobne iskaznice bez biometrijskih podataka. Cilj je ovog prijedloga suzbiti korištenje krivotvorenim dokumentima, primjerice kako bi se teroriste i kriminalce iz trećih zemalja spriječilo u ulasku u EU.
26. travanj 2024 10:38