Vijesti Hrvatska i svijet

OTVARANJE PUTA DALJNJOJ DIGITALIZACIJI U POMORSKOM SEKTORU

IZGLASANE IZMJENE POMORSKOG ZAKONIKA Jačanje konkurentnosti hrvatskog brodarstva i osnažiti položaj pomoraca

OTVARANJE PUTA DALJNJOJ DIGITALIZACIJI U POMORSKOM SEKTORU
Hrvatski sabor, u petak 8. veljače, s 98 glasova "za" i 1 "protiv" izglasao izmjene i dopune Pomorskog zakonika, javlja Sindikat hrvatskih pomoraca.
 

Riječ je o izmjenama koje će ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva i osnažiti položaj pomoraca na domaćem i stranom tržištu, smanjiti administrativne probleme i otvoriti put daljnjoj digitalizaciji u pomorskom sektoru. 
 
Izmjenama se uvodi jedinstveni centralizirani upisnik brodova u elektroničkom obliku i olakšava predaja zahtjeva za upis u taj upisnik. Uz zahtjev više neće trebati prilagati rješenje o određivanju imena, izvadak iz sudskog registra i dr., dok za isprave na engleskom više neće trebati prijevod, osim u slučaju sumnje u vjerodostojnost. Hrvatska zastava učiniti će se atraktivnom za upis stranih plovnih objekata, a nacionalno pomorsko zakonodavstvo uskladiti s novim EU rješenjima i odredbama međunarodnih ugovora kojih je Hrvatska stranka. 
 
Predloženim zakonom nastavlja se provedba socijalne reforme kojom se dodatno uređuje status posrednika pri zapošljavanju pomoraca te širi popis situacija koji se ubrajaju u 183 dana plovidbe u međunarodnoj plovidbi potrebnih za oslobođenje pomoraca od plaćanja poreza na dohodak, a za što se posebno zalagao Sindikat pomoraca Hrvatske.
 
 
loading...
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije

Danas bez vijećničkih pitanja

Danas bez vijećničkih pitanja
Počela je 14. sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Sjednici nazoči 32 vijećnika. Dnevni red je pr...
Danas bez vijećničkih pitanja

Mokošica dobiva obnovljenu judo dvoranu

Mokošica dobiva obnovljenu judo dvoranu
Radovi na obnovi i uređenju judo dvorane u Mokošici ušli su u samu završnicu. Osim što se ovom investicijom osig...
Mokošica dobiva obnovljenu judo dvoranu