StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVO OBVEZNO CJEPIVO

Djeca rođena u 2019. cijepit će se protiv pneumokoka

Piše Silvia Rudinović
2. siječnja 2019. - 12:42
Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije krajem godine objavio je Kalendar cijepljenja u Hrvatskoj u 2019. godini, u kojem stoji jedno posve novo obvezno cjepivo. Od 1. siječnja, sva novorođena djeca će s navršena dva mjeseca života primiti cjepivo protiv pneumokoka.

Ovo cjepivo bebe će primati uz tzv. „6u1“ cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa, dječje paralize, H. influenzae tipa B i hepatitisa B.

- Većina zemalja Europske unije cijepi protiv pneumokoka, sad smo se i mi svrstali među njih. Prvenstveno se cijepe mala djeca s navršena dva mjeseca života, potom s četiri i s 12 mjeseci, dakle u tri doze. Radi se o cjepivu protiv bakterije Streptococcus pneumoniae koja može prouzročiti upalu srednjeg uha, gornjih dišnih puteva, pluća, ali može izazvati i upalu moždane ovojnice, tj. meningitis. Cjepivo je važno jer štiti od teških oblika infekcija ove bolesti, a iako se cijepe djeca, ovim se štite i ukućani s obzirom da su infekcije pneumokokom česte - kaže dr. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Pneumokok je jedan od najčešće zabilježenih uzročnika bakterijemija i meningitisa u djece i odraslih. Kako pojašnjava Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), sve češće je prisutna rezistencija pneumokoka na konvencionalne antibiotike, što iziskuje pronalaženje drugih efikasnih metoda kontrole bolesti – kao što je cijepljenje.

Iako je upala srednjeg uha najčešća klinička manifestacija pneumokokne bolesti kod djece, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje kako u Hrvatskoj godišnje od pneumokokne pneumonije oboli oko 230-ero djece mlađe od pet godina, a 12-ero djece mlađe od pet godina oboli od pneumokoknog meningitisa.

Prema podacima HZJZ-a, od ukupnog broja prijavljenih bakterijskih meningitisa 2016. godine, tek u polovici prijava naveden je uzročnik i u tim je prijavama u 50 posto kao uzročnik naveden pneumokok.

Dubrovnik je poznat po slaboj procijepljenosti male djece protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, a prošla godina ostat će upamćena po pojavi ospica. Posljednji objavljeni podaci govorili su o 17 evidentiranih slučajeva ove zarazne bolesti, sve je rezultiralo raspravama o učinkovitostima, ali i strahu roditelja od štetnosti cijepljenja.
Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a objavila je podatke o neželjenim reakcijama cijepljenja u 2017. godini. Prijavljeno je 146 nuspojava nakon cijepljenja te godine, od toga 106 na obvezna cjepiva, uglavnom su to bile lokalne reakcije.

27. travanj 2024 04:11