StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet50 LIPA JE 50 LIPA

RASTEREĆENJE KOMUNALNOG OTPADA Vraća se povrat ambalaže mliječnih proizvoda i boca manje zapremnine

Piše DV
29. studenog 2018. - 12:12
U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Hini su u srijedu potvrdili kako planiraju uvesti povratnu naknade od 50 lipa za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu od pića i napitaka volumena dva decilitra.  
"Naknada na ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda te pića i napitaka zapremine dva decilitra regulirana je Uredbom o gospodarenju otpadnom ambalažom i Pravilnikom o ambalaži i otpadnoj ambalaži. Navedeni akti su u izradi i planira se da do kraja godine budu upućeni na e-savjetovanje", doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, piše HINA.

Već početkom iduće godine u sustav povratne naknade od 50 lipa ponovno ulaze plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode te staklena ambalaža za manje volumene, s intencijom da u depozitnom sustavu ponovno bude ambalaža za mlijeko i staklena ambalaža manjeg volumena. Povrat takve ambalaže ukinut je 2015. godine, a vraćanje uredbe planira se jer je utvrđeno kako ta ambalaža završava u komunalnom otpadu i dodatno opterećuje odlagališta otpada, uzimajući u obzir kako se radi o korisnoj sirovini.

Sustav povratne naknade za pića uvelike smanjuje broj odvoza komunalnog otpada i to ne zbog mase otpadne ambalaže od pića, nego zbog veličine volumena takvog otpada, te osigurava gotovo 100 posto materijalno recikliranje - naši oporabitelji dobivaju čistu i kvalitetnu sirovinu kojom se poslije mogu koristiti za proizvodnju novih proizvoda, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
26. travanj 2024 08:03