StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOSADAŠNJOM PRAKSOM KRŠI SE USTAV I TEMELJNI KOLEKTIVNI UGOVOR

SUD PROTIV REZERVACIJE RADNIH MJESTA Ravnateljicu Parka prirode Lastovsko otočje nakon smjene ne čeka posao

Piše dv Foto: dv
20. studenog 2018. - 09:35
Općinski sud u Splitu presudio je da je nevažeći članak u ugovoru bivše ravnateljice Parka prirode Lastovsko otočje po kojem ona nakon smjene ima pravo ostati u Parkuna mjestu voditeljice promidžbe i turističke djelatnosti.
 
Bivša ravnateljica Lucija Kapiteli-Rakić, koja je imenovana pri osnivanju Parka, imala je ugovoren svoj ostanak i stalni posao i nakon isteka mandata. Nova uprava joj nije dala to pravo. Tužila je Park Lastovsko otočje i pravomoćno izgubila, piše 24sata.hr.
 
Sutkinja je mogla samo pogledati ugovor i presuditi u njezinu korist, no dala je opširno tumačenje da bi se time kršili Ustav i Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama.
 
- Ugovoreno zapošljavanje bi pogodovalo Kapiteli-Rakić jer za navedeno radno mjesto treba raspisati javni natječaj. A svaki državljanin se po Ustavu ima pravo prijaviti na javni natječaj, pa je odredba protuustavna. Protivno je to i Temeljnom kolektivnom ugovoru koji propisuje natječaj kako bi se osigurala jednaka dostupnost javnih službi svim građanima - obrazložila je sutkinja Stejskal Kanazir.
 
Dodatno, mjesto na koje je u konkretnom slučaju trebala biti zaposlena ravnateljica nije ni bilo osnovano. No ono što je primjenjivo na sve javne ustanove i tvrtke je činjenica da bi se za poslove trebali raspisivati javni natječaji. Ako bivši direktor, ravnatelj ili član uprave u svojem ugovoru već ima članak kojim ga nakon smjene čeka radno mjesto u tvrtki ili ustanovi, to znači da za njega neće biti raspisan natječaj i time se krši zakon. Ova presuda pokazuje da je dugogodišnja praksa nezakonita. No hoće li je svi primjenjivati?
 
 
08. svibanj 2024 18:24