StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSJEDNICA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE U GRADU HVARU

DINGAČ - SKARAMUČ I BLATO 1902 dobitnici sredstva za modernizaciju i proširenje vinarija

Piše dv Foto: dv
26. listopada 2018. - 22:08
Nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske u Gradu Hvaru potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uručio je četiri Odluke o odobrenju projekata iz natječaja za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. –  2018.
 
Odluke o dodjeli ukupno 2.094.193,62 kuna preuzeli su Marinko Vladić za PZ Vrbnik kojoj je dodijeljeno 177.950 kuna za opremanje vinarije, Marina Kapor za BLATO 1902 D.D. koje će s 318.998 kuna modernizirati i proširiti proizvodnju vina, Ante Madirazza za MADIRAZZA d.o.o. koje će s 868.467 kuna povećati konkurentnost obnovom proizvodnog procesa i Branimir Anđelić za DINGAČ-SKARAMUČA d.o.o. koji će s dodijeljenih 728.777 kuna opremiti vinariju.
 
„Našim vinarima osigurali smo bespovratnu financijsku pomoć za podizanje novih nasada vinograda, investicije u vinarije i promidžbu vina te pripremili novi Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019.-2023. sa 83 milijuna kuna potpore godišnje. Mi imamo nadaleko poznata, priznata, nagrađivana i cijenjena vina i moramo ulagati u taj sektor. Pripremili smo novi zakon o vinu kojim decentraliziramo ocjenjivanje vina, osiguravamo bolju kontrolu na terenu te doprinosimo administrativnom rasterećenju naših vinara od 33% u odnosu na postojeći propis.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.
 
Isto tako, nakon sjednice Vlade, Ministarstvo poljoprivrede sklopilo je sporazum s Gradom Šibenikom o financiranju programa obnove uljare i zavičajnog muzeja na otoku Kaprije u vrijednosti od 500.000,00 kuna. Tim sredstvima će se obnoviti zgrada uljare, nabaviti postrojenja za preradu maslina te obnoviti i urediti zavičajni muzej za maslinarstvo i ribarstvo na otoku Kapriju. Uređenje uljare i cijelog sustava  za prijem maslina i njihovu pravovremenu preradu olakšat će revitalizaciju proizvodnje maslinovog ulja na tom otoku. Uljaru će koristiti tamošnji poljoprivrednici, maslinari, okupljeni u Udrugu maslinara i magunjara. Poljoprivredna djelatnost na otoku uvijek je bila okosnica života, stoga za razvoj i održavanje maslinarske proizvodnje nužno je osigurati minimalne tehničke uvjete.
 
26. travanj 2024 05:51