StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE I SKRIVANJE ZLOČINA

JEDINI PROGOVORIO Biskup Uzinić: Crkva ne smije biti poput 'gospođe ludosti', moramo odbaciti licemjerje bez obzira na cijenu

Piše DV/TP
7. rujna 2018. - 00:06
Klerikalizam je, među ostalim, uzrok počinjenja i sistematskog prikrivanja seksualnih zločina, naveo je u razgovoru biskup dubrovački Mate Uzinić, jedini od hrvatskih biskupa koji je progovorio i o licemjerju. Unatoč strašnim optužbama i dokazanim slučajevima seksualnog zlostavljanja te prikrivanju tih zločina od najviših struktura, na crkvenim je ocima odluka hoće li ovi skandali označiti prijelomni trenutak nakon kojeg će se odbaciti mogućnost da se isto ponovi. Upravo to apostrofira dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić smatrajući da se 'moramo potruditi da se netko u budućnosti ne bi morao ispričavati za eventualno zlo koje mi činimo', u razgovoru kojeg donosi Tportal.

Biskup Uzinić jedini je od hrvatskih biskupa progovorio o ovoj vrućoj temi i problemu s kojim se susreće Katolička crkva.
"O temi licemjerja i klerikalizma u Katoličkoj crkvi progovorio sam razmišljajući o nedjeljnom evanđelju i Isusovim svevremenskim porukama, a ne zato što sam na to potaknut nečijim nereagiranjem. U duhu tih poruka, koje iz nedjelje u nedjelju komentiram na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije i želje da aktualiziram evanđelje, progovorio sam i o ovim temama. Slično kao i prije dva tjedna, kada sam govorio kako je i Katolička crkva našeg vremena, zbog pedofilskih i drugih skandala koji se događaju, poput 'gospođe ludosti'. Razmišljanja o evanđeoskim tekstovima, u kojima Crkva prepoznaje svoju grešnost i ne preže od samokritike, u današnje vrijeme nisu rijetkost, samo što ovisno o medijskoj pažnji ne odjeknu uvijek jednako.", rekao je biskup Uzinić.

O tome je li sazrelo vrijeme da pastiri Katoličke crkve počnu otvoreno govoriti o problemima i grijesima struktura koje su prikrivale evidentne zločine Uzinić je dodao: "Smatram da o tome trebamo otvoreno govoriti, ali to ne bi smjelo istisnuti sve druge poruke koje mi u Katoličkoj crkvi možemo govoriti i govorimo, a to se ponekad događa."...

"Situacija Katoličke crkve u nas i u drugim zemljama razlikuje se zbog različitih povijesnih okolnosti naših crkava, ali ne smijemo se zavaravati i smatrati da je to samo problem drugih i njihove crkve i da to nije naš problem i naše crkve. Nažalost, to je, u većoj ili manjoj mjeri, sveopća pojava." 
Cijeli razgovor s biskupom Uzinićem pročitajte OVDJE.

 
08. svibanj 2024 03:44