StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKoncertna, edukativna i radna akcija gradnje suhozida - Festival Moba 2018

Svi na mobu u Konavle, gradi se kućerica, preseljena s gradilišta Zračne luke!

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Suhozidna baština Konavala i Baldo Metković
19. lipnja 2018. - 13:08

Vikend rezervirajte za Konavle gdje se održava MOBA 2018. - festival glazbe i suhozidne gradnje.
Moba je naziv je koji se koristio za veće radne akcije kao što je bila berba grožđa, skupljanje sijena, berbu maslina itd., ali i s važnim društvenim podtekstom koji podrazumijeva zajedništvo, solidarnost i uzajamno pomaganje.
Tako će i ova manifestacija okupiti Konavljane - od djece, glazbenika, do graditelja međa koji će ovim projektom u praksi učiti graditi suhozide i kućerice, ali i doznati puno o bogatstvu suhozidnih struktura i krajobraza u Konavlima. Sve to doznajemo od Antonije Trojanović, mlade konavoske krajobrazne arhitektice, pokretačice projekta i facebook stranice Suhozidna baština Konavala kojom nam je svima otkrila ljepote uređenih krajobraza koje smo u Konavlima naslijedili.

Koncerti na Grudi

Cilj manifestacije je obogatiti kulturnu, glazbenu i turističku ponudu Konavala kroz koncerte, radionice, prezentacije i edukaciju, ali i okupiti ljude iz raznih sfera djelovanja; glazbenika, likovnih umjetnika, zanatlija, brojnih volontera iz cijelih Konavala.
Na Mobi 2018. čiji je podnaslov Ritam u kamenu nastupit će u glazbenom dijelu grupa Kries, jedna od najaktivnijih i najatraktivnijih predstavnika world music scene s ovih prostora, a koncert će održati i Abop (After Je Bolji Od Partya) - zagrebačka audio-vizualna senzacija i prvi puta na dubrovačkom području Nipplepeople - maskirani electro-pop duo koji je osvojio plesne podije brojnih festivala i klubova.
Svakako najzanimljiviji dio programa je edukativna šetnja ''Putevima međa'' koja će se 22. lipnja održati u selu Pločice. U bogatstvo suhozidnih struktura baštine Osojnik vodi mještanin Pero Skvrce, jedan od vlasnika baštine od kojeg će se čuti više o povijesti baštine, o kulturama i mobama koje su se odvijale u polju. - Odabrali smo Pločice jer je to zanimljiv lokalitet koji sadrži više povijesnih činjenica, jer su na tom području terase nastale početkom 19. stoljeća kad se dogodila najveća ekspanzija gradnje suhozida, kada se filoksera pojavila u Italiji i Francuskoj pa su se masovno počele podzidavati padine po cijeloj jadranskoj obali i ovaj lokalitet je iz tog doba. Te su terase karakteristične po stepenastom tipu gradnje, a pored toga na vrhu te baštine Osojnik se nalazi ilirska gradina., pa ćemo i o tome govoriti - objašnjava Anita Trojanović kako će šetnja do Osojnika početi na lokvi u Pločicama, moći će se vidjeti svi suhozidi na putu, križevi za blagoslov polja, kućerice, gustijerne, puč, ali i austrougarska puškarnica izgrađena u suhozidu.

Putovima međa

- S vrha je fantastičan pogled sve do Boke Kotorske - kaže Anita.
Više o suhozidnim temama doznat će se od članova udruge Dragodid koja već dugi niz godina obnavlja i gradi suhozide diljem naše obale, a zaslužni su i za uvrštenje gradnje u suho među nematerijalna kulturna dobra.
U subotu i nedjelju 23. i 24. lipnja organizirane su radionice suhozidne gradnje podzida na Grudi i kućerice u Čilipima gdje će svi zainteresirani imati prilike naučiti i probati tehnike suhozidne gradnje. Na radionicama će uz udrugu Dragodid sudjelovati lokalni graditelj međa Ivo Antunović Mina koji će pokazati svoje tehnike gradnje!
Na Grudi će se graditi podzid, a u Čilipima jedna od tri otkrivene kućerice na prostoru gdje se širi Zračna Luka, a koje su entuzijasti iz grupe Suhozidna baština Konavala dokumentirali, razgradili, sačuvali i ponovno će ih izgraditi na drugom mjestu, U ovoj razgradnji i preseljenju najviše je pomogla Zračna Luka pa će i druga 'spašena' kućerica uskoro zauzeti središnje mjesto na ulazu u putnički terminal Zračne luke! - I treća novootkrivena kućerica planira se ponovo izgraditi pored suhozidne lokve na Pločicama odakle kreće naša šetnja idućeg vikenda - kaže Anita Trojanović. Koncerti Krijesa, Nipplepeople i Abopa su na mjestu gradnje suhozida na Grudi, informacije nađite na Facebook stranici Moba 2018. pa na propustite ovaj konavoski ritam u kamenu.

26. travanj 2024 09:02