StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetThe Responsible Business Summit Europe

PANEL U LONDONU: Dubrovnik kao primjer drugim destinacijama

Piše PSD.
14. lipnja 2018. - 16:08

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je u srijedu, 13. lipnja u Londonu na panelu „Suradnja i inovativna rješenja za održive gradove i sredine“ (Collaborative, Innovative Solutions for Sustainable Cities and Communities) koji je održan u sklopu summita „The Responsible Business Summit Europe“.

Na panelu koji se bavi društveno odgovornim upravljanjem i održivim  turizmom uz primjenu inovacija sudjelovali su još sveučilišni profesor i novinar te stručnjak za pitanja cruise turizma Thomas P. Illes i Gloria Guevara Manzo, predsjednica i glavna izvršna direktorica Svjetskog  turističkog i putničkog vijeća (World Travel & Tourism Council, WTTC), a panelom je moderirao ugledi novinar i poslovni savjetnik Jeremy Skidmore.

Gradonačelnik Franković predstavio je poteze koje je Grad Dubrovnik poduzeo u prvoj godini mandata ove gradske uprave s naglaskom na inovacijski projekt „Respect the City“, istaknuvši kako pozitivni učinci do sada primijenjenih rješenja postaju vidljivi. –„Osnovni cilj ovog projekta, rekao je, jest transformacija Dubrovnika iz grada kojemu se turizam događa u grad koji odgovorno upravlja turizmom i njegovo pozicioniranje kao prepoznatog središta održivog turizma na području Mediterana.“

Pritom je gradonačelnik podsjetio kako je Dubrovnik prva lokalna uprava koja je otvorila dijalog s cruise društvima i krovnom organizacijom CLIA-om (Cruise Lines International Association) izloživši im  prijetnje koje veliki pritisci turističkih dolazaka imaju na kulturnu baštinu u povijesnoj, zaštićenoj sredini grada te druge srodne izazove. „Još je puno dodatnih koraka koje treba napraviti,  ali suradnjom s CLIA-om postigli smo jako puno u kratkom vremenu“, zaključio je gradonačelnik istaknuvši otvoreni i partnerski odnos s cruise tržištem kao osnovnu podlogu za uspješan rad na ovom polju. 

Gradonačelnik Franković naglasio je kako je za održivost turizma potrebno dobiti bezrezervnu podršku svih dionika u turizmu jer to je sigurna garancija da će Dubrovnik ostati na tom putu i kada u potpunosti završi proces primjene smjera u upravljanju koji je uspješno započeo.

Svi panelisti kao i ostali prisutni izdvojili su Dubrovnik kao primjer brojnim drugim, sličnim destinacijama koje se suočavaju s velikim brojem turista u destinaciji, a prevladao je zaključak kako su pozitivni koraci mogući ako postoji volja administracije.

08. svibanj 2024 15:04