StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVAŽAN PROJEKT ZA STONSKI, ALI I CIJELI DUBROVAČKI KRAJ

Školjkari već mogu koristiti oznaku izvornosti za malostonsku kamenicu

Piše DML
23. svibnja 2018. - 17:32

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je rješenje o zaštiti kvalitete malostonske kamenice na nacionalnoj razini, nakon čega Udruga školjkara i nadležno Ministarstvo trebaju svu dokumentaciju zajednički prosljedili Europskoj komisiji u Bruxelles.
Da bi dobili oznaku izvornosti za malostonsku kamenicu, morali su proći postupak koji traje dvije i pol godine, a pokrenut je prijavom projekta na natječaj Ministarstva poljoprivrede kojim je financiran veći dio troškova, rekao je Vedran Kunica, voditelj ovog važnog projekta za stonski kraj.
Izrađivači specifikacije proizvoda su dr. sc. Valter Kožul i dr. sc Jakša Bolotin koji su, zajedno s članovima udruge Stonski školjkari i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, protekle dvije godine radili na definiranju naše posebne Malostonske kamenice, istaknuo je Kunica.
- Sada nam slijedi drugi korak, prijava projekta na Europsku komisiju, koja bi nakon evaluacije i eventualnih izmjena trebala izdati rješenje na EU razini. Za vrijeme trajanja evaluacije Europske komisije, koja bi trebao trajati oko godinu dana, školjkari će biti u mogućnosti krenuti u pojedinačne procese certifikacije i koristiti oznaku zaštite. U cijelom procesu iznimno nam je bitna buduća suradnja s ugostiteljima u procesu prezentacije posebnosti ovog gastronomskog specijaliteta - naglasio je Kunica. Kada se izda rješenje na EU razini, malostonska kamenica (Ostrea edulis) bit će prva plosnata europska kamenica iz uzgoja koja je zaštićena oznakom kvalitete.
Školjkari razmišljaju i o pokretanju postupka kojim bi tradicija školjkarstva u Malostonskom zaljevu postala dio nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

26. travanj 2024 02:55