StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSLAVNI I CIJENJENI PREDAVAČ STIŽE U DUBROVNIK

TESLOM U GRAD Ante Radonić započinje Aeronaut 2 u Visiji:što je SpaceX i što Tesla Roadster radi u svemiru?

Piše DV
14. ožujka 2018. - 09:49

Dolaskom astronoma Ante Radonića Teslom u Grad pred kino Visia danas u 17 sati, počinje AERONAUT 2 u organizaciji Aerokluba Nimbus i Zajednice tehničke kulture Dubrovnik.

Prije 16 godina izuzetni poduzetnik, inženjer, inovator i tehno-vizionar Elon Musk osnovao je tvrtku "SpaceX". Tada nitko nije pretpostavljao koliki će prodor novoosnovana privatna tvrtka ostvariti u području svemirske tehnologije. Na svjetskom tržištu usluga lansiranja tvrtka je dospjela na prvo mjesto. Vraćanjem prvih stupnjeva raketa-nosača i njihovom ponovnom uporabom napravljena je povijesna prekretnica na polju lansiranja satelita. Konstruirali su teretnu kapsulu koja je jedinstvena u svijetu po tome što može prevoziti teret iz orbite na Zemlju. Nedavno je "SpaceX" lansirao trenutno najmoćniju raketu-nosač na svijetu "Falcon Heavy". Niti jedna svemirska agencija u svijetu sada ne može konkurirati "SpaceX"- u po cijeni usluge, mogućnosti lansiranja velikih satelita i mogućnosti slanja velikih međuplanetarnih istraživačkih letjelica prema drugim planetima.

Komentirat ćemo što znači slanje u svemir sportskog električnog kabrioleta "Tesla Roadster" i što će to značiti u suvremenoj popkulturi. "SpaceX" već je počeo sa pripremama velikog projekta široko pojasnog interneta nazvanog "Starlink". Velik broj satelita u niskim orbitama oko Zemlje treba omogućiti brzi internet za cijeli svijet! Ove godine očekujemo i prvi pokusni let kapsule "Dragon 2" koja će prevoziti astronaute u orbitu oko Zemlje. Ali, to nije sve. Nakon velikih premijera u ovoj godini, SpaceX će početi graditi najveću raketu u povijesti za transport na Mars. To je raketa za slijedeće desetljeće...

O predavaču:
Ante Radonić preko 40 godina radio je u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla"u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija sa odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao preko 800 javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice “Čovjek i svemir”(od 1970.) te za časopis "Priroda" Hrvatskog prirodoslovnog društva. Stalni je stručni suradnik tjedne emisije “Andromeda”, posvećene istraživanju svemira, na Drugom programu Hrvatskog radija utorkom od 20:00 do 22.00 sata (već preko 20 godina, od 1997.). Česti je gost u emisijama na radiju i televiziji gdje komentira događaje i dostignuća u svemirskoj tehnologiji i istraživanju svemira. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014.). 

Ulaz SLOBODAN

26. travanj 2024 09:17