StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet"VOLIM DUBROVNIK - ŽELIM WALDORFSKU ŠKOLU"

FB INICIJATIVA KRENULA U OZBILJNE PRIPREME Waldorfska škola u Dubrovniku - mjesto gdje će djeca učiti za život umjesto za ocjene

Piše DV
14. ožujka 2018. - 09:15

Waldorfska pedagogija odavno je cijenjena u mnogim zemljama u svijetu, a slična inicijativa pokrenuta je i u Dubrovniku. Na Facebook stranici "Volim Dubrovnik - želim Waldorfsku školu" okupili su se roditelji koji za svoju djecu žele smisleniji sustav školovanja nego onaj kojeg djeca imaju danas, a koji je opterećujući i iz kojeg školarci jedva čekaju pobjeći. Waldorfska pedagogija temelji se upravo na suprotnim postavkama- djeca uče za život, ne za ocjene, osim učenja koje je interaktivno i kroz izgru, razvijaju vještine koje će im biti potrebne kroz život, a učenje se uvijek provodi kroz praktični rad.

Mali razredi i opušteno okruženje, obavezni boravak u prirodi bez obzira na vremenske prilike i brojčane ocjene tek u 7. i 8. razredu, te zaduženja starijih učenika za mlađe neke su od stvari koje ovu vrstu škole čine sve privlačnijom sve većem broju roditelja. Dubrovačku inicijativu prije nekoliko godina pokrenula je Lana Matić, a nakon posjete Waldorfskoj školi u Zagrebu, koja postoji već dugi niz godina, stvari su se počele ozbiljno pokretati, i u tome ima podršku brojnih roditelja s dubrovačkog područja.

"Proces organizacije ovakve škole je izuzetno jednostavan i uz nužnu potporu Ministarstva kulture i Grada Dubrovnika i Županije; kroz par godina možemo očekivati početak nastave!! Ako uspijemo umrežiti iskustva "gradnje" ovakvog sustava školovanja; koje uz sebe uključuje i razvitak malih eko farmi(hrana u školama isključivo cjelovita i ekološka)- možemo svoje iskustvo podijeliti i sa drugim zajednicama u regiji; zamislite otočne Waldorf škole... Ovakav projekt potiče zaposlenost u malim zajednicama, svi aspekti društva su uključeni u rad ovakve edukativne zajednice..često roditelji pomažu uređivati ovakve škole, poklanjaju svoje znanje školi kroz razne vanškolske aktivnosti,beskraj tema koje ćemo obratiti kroz ovu stranicu...
U vremenu smo koje nam omogućuje da prepoznamo i preuzmemo odgovornost za školski odgoj svoje djecu i njihovu slobodu kreativnog razmišljanja i stvaranja. Prepoznajte se kao dio cilja!", napisala je prije par godina Matić. 

Napravljen je strateški plan za realizaciju Waldorfske škole u Dubrovniku, a jedna od sjajnih vijesti jest i da se u cijelu priču uključio i RiT i dekan Don Hudspeth.
"Upravo mi je dekan RIT-a, prof.Don Hudspeth potvrdio poKROViteljstvo našoj Inicijativi!!! Možemo koristiti prostorije RIT-a za naše buduće sastanke i radionice koje planiram pokrenuti već ovoga ljeta", piše Matić, uz nadu kako će se nakon sastanaka i dogovora, kroz nekoliko godina u Dubrovniku zaista 'izgraditi' Waldorfska škola i započeti s nastavom.

27. travanj 2024 06:09