StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČETVRTA REDOVITA SKUPŠTINA ŽUPANIJE

Većinom glasova prihvaćeno županovo polugodišnje izvješće, a broj upravnih tijela smanjen s postojećih 11 na ukupno šest

Piše PSD.
13. ožujka 2018. - 13:49

Započela je 4. redovita sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, prisutno je 32 vijećnika što znači da Skupština može donositi pravovaljane odluke, a vijećnici su prihvatili Dnevni red. Marijana Marlais (HDZ) pitala je župana dubrovačko-neretvanskog Nikolu Dobroslavića treba li skupština DNŽ-a promijeniti stav o uvrštavanju zone Dube Stonske u prostorni plan DNŽ-a. Struka se tome usprotivila, priznao je Dobroslavić te istaknuo kako se ipak mjerodavni dio struke - Povjerenstvo stručnjaka Ministarstva zaštite okoliša - zaključio kako se ne protivi tom uvrštenju.

- Još uvijek se može dogoditi da se taj projekt ne realizira, kazao je župan.   

Na pitanje o stanju koncesije u Kuparima, Dobroslavić je kazao je država dala koncesiju i sklopila ugovor s tvrtkom koja želi tamo investirati te kako Županija u tom pogledu nije mjerodavna. Dodao je kako je ministar Goran Marić upozorio koncesionare kako moraju pridržavati koncesijskog ugovora te kako Županija podupire ministrov apel.   

Davor Penić (SDP) pitao je Dobroslavića kad očekuje potvrdu glavnog projekta vezano za centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

- Centar za gospodarenje otpadom doći će kad nam prestanu podmetati noge! Na sreću ne podmeću nam više ni noge ni balvane! Projekt će biti financiran od strane Europske unije, bit će u skladu s europskim i hrvatskim ekološkim standardima. Lokacijsku dozvolu očekujemo za dva do tri mjeseca, nakon toga idemo u izradu troškovnika i glavnog projekta, rekao je župan. 

Alan Farac (HDZ) ukazao je na onečišćenje mora smećem zbog jakog juga.  

- Nažalost, ove godine smo bili svjedoci zatrpanosti smećem obala Pelješca, Korčula pa i grada Dubrovnika iz Albanije i velikim dijelom iz Crne Gore. Smatramo da  je država mjerodavna za ovakva vrsta onečišćenja, a tražili smo od Ministarstva za zaštitu okoliša da se gradovima i općinama podmire troškovi zbog uklanjanja smeća. Ministar Tomislav Ćorić pričao je sa svojim kolegama iz Albanije, a Hrvatska je spremna sufinancirati projekte u Albaniji koji bi doprinijeli smanjenju naplave smeća na hrvatsku obalu, dodao je Dobroslavić. 

Također, župan je najavio skorašnji završetak objekta Centra za djecu s posebnim potrebama pokraj Opće bolnice Dubrovnik. Kraj građevinskih radova trebao bi biti do 30. lipnja, a potom bi se trebao raspisati natječaj za opremu Centra. 

Kristina Ćurčija (SDP) pohvalila je smjenu ravnateljice u Domu za starije osobe Dubrovnik i reviziju te prvog čovjeka Županije pitala za rezultat upravo te revizije.

- Vidjet ćemo što će revizija reći, neće biti ništa skriveno, u niti jednom aktu Županije nema ništa tajno, sve je vidljivo i sve može biti vidljivo, komentirao je Dobroslavić. Irena Korda (HDZ) pitala je za projekt brze ceste prema Zračnoj luci Dubrovnik.

- Cesta Dubrovnik - Zračna luka je prioritet ove županije, o tome smo neprestano govorili, to je u svim našim programima i u programu rada župana. Doista se dogodio sastanak s Hrvatskim cestama na kojemu smo razmotrili izradu studije izvodljivosti, na tom sastanku smo inzistirali da se izbjegne rušenje kuća na području Zvekovice ili Poluganja, Hrvatske ceste su obećale da će uvažiti stajališta općina i Županije te kako će izjednačiti studiju izvodljivosti s glavnim planom, rekao je župan te napomenuo kako se ova cesta spominje i u glavnim aktima Europske unije. 

Nakon vijećničkih pitanja prihvaćen je Prijedlog zaključka o prihvaćanju županovog izvješća za razdoblje srpanj-prosinac 2018. Klub vijećnika MOST-a neće podržati županovo izvješće. Najviše mu zamjeraju neuravnoteženost u razvoju županije, a vijećnik Penić iz SDP-a istaknuo je kako se svi "šlepaju" na račun Dubrovnika. Većinom glasova donesen je zaključak o prihvaćanju županovog izvješća, 6 glasova je bilo protiv, a 3 suzdržana. Za Prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Dubrovačko–neretvanske županije glasalo je 23 vijećnika dok su četiri bili suzdržana. 

Treća točka Dnevnog reda bio je Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o ustrojstvu upravnih tijela Dubrovačko – neretvanske županije. Govoreći o smanjenju upravnih tijela, Dobroslavić je izjavio kako je dosadašnji ustroj bio efikasan, ali je ovo prilika da on bude još bolji jer je dosta pročelnika pošlo, a odluka je donesena jednoglasno. 

Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju te Upravni odjel za financije ostaju jednakih dužnosti i funkcija dok Upravni odjel za poslove župana i Županijske skupštine, Upravni odjel za društvene djelatnosti, Upravni odjel za gospodarstvo i more te Upravni odjel za komunalne poslove i zaštitu okoliša preuzimaju poslove, službenike i namještenike zatečene na radu, sredstva, prava i obveze, prostor, opremu, spise i arhivu ukinutih upravnih odjela.

Dubrovačko-neretvanska županija vrši preustroj svojih upravnih tijela u smislu smanjenja broja upravnih odjela a zbog poboljšanja ekonomičnosti te učinkovitosti rada. Župan Nikola Dobroslavić imenovat će pročelnike novonastalih upravnih tijela te u roku od 45 dana donijeti pravilnik o unutarnjem redu upravnih tijela.

- Nekoliko je pročelnika odsutno. Dio ih je otišao na druge poslove, dio ih je na duljem bolovanju. To nas je navelo na razmišljanje da idemo na drugačiji ustroj koji će nam donijeti poboljšanje u poslovanju. Nakon analize došli smo na to da možemo imati manje odjela i da možemo biti efikasniji, a time i jeftiniji. Time ćemo poboljšati i ocjenjivanje zaposlenika, a to je praksa koju smo uveli prije godinu i pol dana. Zaposlenici imaju fiksnu plaću i nagradu za svoj rad koji je objektivno i pravedno ocijenjen. Veći odjeli mogu bolje iskoristiti zaposlenike, rekao je župan.

Broj upravnih tijela smanjen je s postojećih 11 na ukupno šest.
 

27. travanj 2024 03:02