StoryEditorOCM

ŽUPANIJSKI STOŽER ZA CIVILNU ZAŠTITU I SPAŠAVANJE Sve službe tijekom hladnog vala odradile odličan posao!

Piše PSD.
5. ožujka 2018. - 14:07

Hladni val koji je prošli tjedan zahvatio Dubrovačko-neretvansku županiju zahvaljujući dobroj pripremi i vrhunskom poslu koji su odradile sve interventne službe prošao je uz minimalne probleme i zbog toga sam izuzetno zadovoljan, rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo.

Prema izvješću koje je podnio županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović vatrogasci su spremno su dočekali ove vremenske neprilike.

- Najzahtjevnije intervencije vatrogasnih snaga bile su na području doline Neretve, poluotoka Pelješca, otoka Korčule i Mljeta, te Konavala i sve te intervencije su, bez izuzetka, odrađene na najbolji mogući način. U Konavlima su s tri ralice uklanjali snijeg s prometnica i posipavali solju zbog poledice. Na otoku Mljetu vatrogasci su s jednom ralicom očistili sve ceste na otoku, kako državne, tako i nerazvrstane, te ručno posipali ceste solju, a izvršena su i tri izvlačenja vozila uslijed proklizavanja. U Stonu su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ston s jednom ralicom očistili sve ceste i posuli ih solju, a najviše intervencija na poluotoku Pelješcu, koje su ujedno bile i najzahtjevnije, odradili su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kuna. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje intervenirali su i u susjednoj Bosni i Hercegovini, navodi u izvješću Simović.

- U izvještajnom razdoblju od značajnijih intervencija ističemo dva požara na stambenim objektima u Stonu i u Metkoviću, te pomoć kod prometne nezgode do koje je došlo radi izlijetanja autobusa s ceste u Opuzenu. Vatrogasci su cijelo navedeno vrijeme bili u pripravnosti, za slučaj potrebe prijevoza drugih žurnih službi, posebice policije, do graničnih prijelaza”, navodi se u izvješću.

Kako su izvijestili iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske tijekom hladnog vala dogodilo se pet prometnih nesreća povezanih s vremenskim neprilikama.

- U pet prometnih nesreća dvije su bile s ozlijeđenim osobama i tri s materijalnom štetom. Jedna osoba je zadobila teže tjelesne, a dvije lakše tjelesne povrede. Tri nesreće su se dogodile u (prošli) ponedjeljak, a dvije u srijedu. U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama radilo se o slijetanju vozila s ceste i o udaru vozila u objekt na cesti. Okolnosti koje su uzrokovale prometne nesreće s ozlijeđenim osobama su bile brzina neprimjerena uvjetima na cesti. Nastradala su dva vozača od kojih je jedan zadobio teže, a jedan lakše ozljede kao i jedan putnik koji je zadobio lakše tjelesne ozljede. Nitko od sudionika nije bio pod utjecajem alkohola, u nesreći nije bilo mladih vozača, a svi sudionici u ovim nesrećama koristili su sigurnosni pojas, navodi se u izvješću PU dubrovačko-neretvanske.

Prema navodima predstavnika HGSS-a sa sjednice Stožera civilne zaštite DNŽ diljem županije bilo je nekoliko intervencija, dok su iz Opće bolnice Dubrovnik poručili kako su u odnosu na prošlu godinu imali osjetno manji broj zahvata zbog snijega i leda.
Iz ”Dubrovnik cesta” su poručili kako su tijekom ove hladne fronte potrošili oko 300 tona soli na 1050 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta za koje skrbe.

- Od početka hladne fronte ceste diljem županije preventivno su posipane, a na predjelu Dubrovnika i okolice na terenu je stalno bilo od tri do pet ekipa. Zimski uvjeti na svim cestama proglašeni su u nekoliko navrata. Što se tiče Korčule i poluotoka Pelješca od prvog dana djelovalo se barem u dvije ekipe, a snježni nanosi zabilježeni su već u nedjelju na području od Kapetana prema Potomju, oko 6 cm snijega u Pelješkoj Župi. Sve je preventivno posuto. Već sljedeći dan na Pelješcu su djelovale tri ekipe, na Korčuli je zatvorena cesta na području Dubova, a zimski uvjeti proglašeni su na obje lokacije. Čišćenje i posipanje nastavljeno je u sljedećim danima, a posljednjeg dana hladne fronte (četvrtak 1.ožujka ) zimski uvjeti su ukinuti u poslijepodnevnim satima.

Hladna fronta nije zaobišla niti Neretvu gdje se djelovalo s četiri odnosno pet ekipa, ovisno o danu. Zbog većih nanosa snijega na cestama nekoliko puta su proglašavani zimski uvjeti na cestama, a svakodnevno se vršilo čišćenje i posipanje. Zimski uvjeti na koncu su ukinuti u jutarnjim satima u četvrtak, 1. ožujka”, navodi u svom izvješću Stožeru za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije direktor ”Dubrovnik cesta” Roberto Krile.

26. travanj 2024 08:09