StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVKINJA KOD STANKOVIĆA

NINA OBULJEN KORŽINEK O baki Nini, Igrama i vezi kulture i meteorologije

Piše DV
25. veljače 2018. - 17:03

Gošća je emisije Nedjeljom u dva bila je ministrica kulture, Dubrovkinja Nina Obuljen Koržinek.

- Trudim se raditi tako da iza mog mandata ostanu neka poboljšanja. Ako ne koristite poziciju za osobne dobitke i radite u općem dobru, onda rezultati neće izstati - poručila je.

U svom radu 'ne osjeća opoziciju', a osvrčući se na neke izjave svog prethodnika Zlatka Hasanbegovića kazala je kako "u društvu postoje pojedinci koji žele pretvoriti kulturu u područje ideoloških sukoba i zazivaju isključivosti". "Kultura je upravo suprotno - područje slobodnog stvaralaštva, izražavanja i uključivosti. Posao ministra kulture nije obračunavanje", dodala je. Iako je uvijek bila dio tima HDZ-ovih vlada, u HDZ je ušla tek prije godinu dana i stavila se na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću. Vjeruje da je on osoba koja donosi duh uvažavanja u politiku.

Pred kraj emisije voditelj Stanković zanimao se za zdravlje ministričine bake i imenjakinje, Nine Valjalo, koja je nedavno proslavila 110 godina.

- Dobro je kako može biti u tim godinama koje jedino možete doživjeti ako imate veliki optimizam. Svi mi u obitelji uvijek smo bili takvi i gledali smo da je čaša uvijek polupuna - kazala je Nina Obuljen Koržinek, koja je priznala da je nekad željela na studij meteorologije ili fizike. Poseban gost Nu2, meteorolog Zoran Vakula, u tom je smislu zapitao ministricu žali li što nije diplomirala meteorologiju:

- Ne, čovjek treba živjeti sa svojim odabirom i ja sam zadovoljna što sam studirala violinu i opredijelila se za kulturu - izjavila je Obuljen Koržinek, na što je Vakula pronašao poveznicu kulture i vremenskih prilika u Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje predstave i koncerti umnogome ovise o vremenu.

- Sjećam se kada sam kao mlada razvođačica radila na Igrama. Najvažnije nam je bilo očistiti od kiše mokre stolice da publika može sjesti - prisjetila je ministrica. Meteorolog Vakula za kraj je sve upozorio na hladni val i snijeg koji neće, najavio je, zaobići ni ministričin rodni Grad.


 

26. travanj 2024 12:54