StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV RAKA

Znanstvenici još traže lijek za vodeći uzrok smrti u svijetu

Piše DML
4. veljače 2018. - 14:44

Dok je, svake godine iznova, 'u trendu' poplašiti narod najavom strašne epidemije strašnih ospica - koja se nikad ne dogodi - cijeli svijet danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv raka, vodećeg uzročnika smrti u modernom svijetu, zapravo istinske epidemije i pošasti među ljudima zapadne hemisfere. Rak je epidemijom nazvan i na stranicama Pliva zdravlje: '4. veljače obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije'.
Danas gotovo da nema obitelji čiji barem jedan član nije preminuo od neke vrste raka, ponekad i od onih za koje nikad niste čuli, kao što je rak srčane klijetke, na primjer. 
Taj dan obilježava se svakog 4. veljače, kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. Rak je vodeći uzrok smrti u svijetu, ali se liječenje nije pomaklo dalje od onog otkrivenog još pedesetih godina prošlog stoljeća, kemoterapije i zračenja. Svaki dan uzima sve više žrtava, koje najčešće umiru dugo i teško. Na žalost, sve je više djece koja postaju onkološki bolesnici. 
Kako pojašnjavaju na stranicama Halmed-a, 'pod pojmom raka (karcinoma, zloćudnog tumora) označava se velika skupina malignih bolesti - njih više od stotinu - koje mogu zahvatiti bilo koji dio tijela. Ove bolesti obilježava brzo stvaranje abnormalnih stanica, koje rastu bez ikakvih ograničenja i šire se tijelom te zahvaćaju druge organe kao metastaze, te su ujedno i glavni uzrok fatalnog ishoda bolesti. Rak je jedan od vodećih svjetskih uzroka morbiditeta i mortaliteta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u 2012. godini bilo je približno 14 milijuna novih slučajeva obolijevanja od raka te 8,2 milijuna fatalnih slučajeva. Također, SZO predviđa kako će se tijekom iduća dva desetljeća broj novih slučajeva bolesti povećati za približno 70 %'. 

26. travanj 2024 12:20