StoryEditorOCM
DubrovnikJAVNI INTERES

Kome to smeta projekt hotela Belvedere?

Piše PSD.
2. veljače 2018. - 15:24

Iako je projektom zajamčena zaštita javnog interesa i slobodan pristup šetnici, plaži i samom hotelu, izgradnja novog Belvederea i dalje podiže buru u dubrovačkoj javnosti. Daljnjim odgađanjem realizacije projekta, nekad jedan od ponosa Dubrovnika ostaje i dalje oronuli spomenik koji itekako utječe na vizuru Grada.

Novi hotel Belvedere zamišljen je kao hotel visoke kategorije, nudeći ekskluzivan smještaj u 75 hotelskih soba i sedam vila, na površini od 28 tisuća metara kvadratnih. To je značajno manje u odnosu na postojeći kompleks koji se prostire na 35 tisuće metara kvadratnih i ima 229 soba.

Iako je od samog predstavljanja projekta hotela Belvedere proteklo dvije godine bez ijedne značajnije zamjerke, prije nešto više od mjesec dana krenule su žestoke kritike iz Društva arhitekata Dubrovnik, a potom i one Igora Legaza, bliskog stranci Srđ je Grad. Odvjetnici investitora u zadnjih tjedan dana više puta su ih demantirali, a oni, između ostalog, i dalje osporavaju vlasništvo nad dijelom puta Vlahe Bukovca te zaštitu javnog interesa. Sve to pod argumentom da buduća šetnica, plaže i prostor oko hotela neće biti dostupne javnosti.

S druge strane, investitor društvo Vila Larus i projektanti studija 3LHD više su puta naglasili da će novoizgrađena šetnica građanima omogućiti pristup stjenovitoj plaži, a koja će zajedno sa zelenim prostorom oko hotela, i dalje biti otvorena za sve Dubrovčane i njihove goste.

Prema tome, javnosti nije posve jasno u čemu se to investitori i kritičari točno ne slažu.
Podsjetimo, arhitekti iz 3LHD-a, među kojima je i Dubrovčanin Marko Dabrović, pobijedili su na jakom međunarodnom natječaju, na kojemu su sudjelovali neki od najpoznatijih svjetskih arhitektonskih ureda, a u sam projekt uključeno je 40 stručnjaka iz renomiranih tvrtki iz čitavog svijeta iz područja arhitekture, građevine i uređivanja krajobraza.

Sam projekt od početka je predstavljen gradskim i županijskim tijelima, gradskim vijećnicima, političkim strankama i javnosti. Jednako tako, Gradsko vijeće dalo mu je jednoglasnu potporu, kao i izmjenama Prostornog plana, GUP-a i ukidanje DPU-a Belvedere.

Dubrovačka javnost imala se prigode više puta upoznati s projektom iz prve ruke. Naime, prošao je javno izlaganje u sklopu javne rasprave na kojoj su svi zainteresirani dobili odgovore na pitanja o projektu, a pobjednički projekt bio je izložen i na sedmodnevnoj javnoj izložbi u Lazaretima.

Za potrebe projekta izrađene su Konzervatorska podloga za Hotel Belvedere, Krajobrazna studija za područje Hotela Belvedere te Studija procjene utjecaja na dobra Svjetske baštine - HIA. Kako investitor tvrdi, sve je to napravljeno s ciljem da hotel ne bude preizgrađen, odnosno veći od postojećeg te da ne naruši vizuru grada.

Unatoč svemu navedenom, jedan od nekada najluksuznijih hotela na ovim prostorima još uvijek stoji kao ruševina i podsjetnik na ratna stradanja Grada. Ako je javni interes uistinu zaštićen, postavlja se logično pitanje postoje li neki drugi motivi iza kritika upućenih projektu?

26. travanj 2024 16:22