StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPREZNO S APLIKACIJAMA IZ NEPOZNATIH IZVORA

VIRUSI NOVE GENERACIJE Napadaju sve koji surfaju po sadržaju za odrasle

Piše DV
1. veljače 2018. - 18:20

Međunarodna tvrtka cyber sigurnosti Kaspersky Lab otkrila je kako svaki četvrti virus namijenjen mobilnim telefonima i tabletima može probiti roditeljsku zaštitu i svih ostalih uređaja s tom opcijom. Više od 45 posto korisnika suočava se s virusima, takozvanim 'clickerima', kad se koriste nepoznatim aplikacijama koje nude sadržaj za odrasle. Clicker je virus koji se maskira u sadržaj za odrasle, a potom neovisno pregledava oglase pa vlasnika uređaja pretplati na razne usluge. U ovakvom scenariju za kojeg je clicker programiran, izvlači novac s vlasnikovog mobilnog računa.

Drugi najpopularniji virus je bankarski Trojan kojemu je cilj zastrašiti i ucijeniti korisnika uz pomoć zastrašivačke taktike.
Popularnost ove vrste prijevare objašnjena je činjenicom da se posjetitelji pornografskih stranica u pravilu boje da će netko saznati za njihove posjete stranicama, pa ih upravo to i pretvara u lake mete. Istraživanje je pokazalo da je upravo prebacivanje korisnika interneta na mobilne uređaje potaknulo cyber kriminalce da prerade kodove virusa za smartfone i tablete.

Kaspersky preporuča korisnicima da posjećuju samo stranice koje imaju oznaku 'zaštićene' u potrazi za sadržajem za odrasle i izbjegavaju instaliranje aplikacija iz nepoznatih izvora kako bi sačuvali svoje mobilne uređaje ali i privatne podatke, posebno one o računima. 

26. travanj 2024 13:13