StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZ ISTOG RAZLOGA ŽALILE SU SE DRUGE TVRTKE IZVOĐAČI

DAMPINŠKE CIJENE Kineski CRBC proveo je 8 godina na crnoj listi Svjetske banke

Piše DV
26. siječnja 2018. - 21:10

Kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), koju je Hrvatska izabrala za gradnju Pelješkog mosta, osam je godina provela na crnoj listi Svjetske banke zbog sumnjivih i koruptivnih poslovnih praksi, piše Index, dodajući kako je, zajedno s China communications construction company, bila kažnjena zabranom sudjelovanja u svim građevinskim projektima koje sufinancira Svjetska, banka zbog sumnjivog poslovanja na Filipinima 2002. godine.

 U tom se projektu na Filipinima, a prema istrazi Svjetske banke, kineska kompanija dogovorila s dvije filipinske i jednom korejskom tvrtkom da ponude dampinške cijene tijekom prve faze natječaja, s budžetom od 33 milijuna dolara.
CRBC ima "problem s poslovnim imidžom", tvrde strani mediji
 
Istraga Svjetske banke pokazala je da se CRBC bavio “prevarantskim poslovnim praksama” u svojim prijavama za javne natječaje, što ipak nije spriječilo neke države u Aziji i Africi da posluju s ovom kineskom građevinskom megatvrtkom,ali u projektima u koje nije bila uključena Svjetska banka. Kinezi su sve demantirali, ali nisu dokazali da je Svjetska banka odlučila pogrešno.

Iz istog razloga zbog kojeg su Kinezi na crnoj listi 8 godina - dampinških cijena- žalile su se talijanske, turske i austrijske tvrtke u slučaju Pelješkog mosta.

27. travanj 2024 04:06