Vijesti Hrvatska i svijet

IZ ISTOG RAZLOGA ŽALILE SU SE DRUGE TVRTKE IZVOĐAČI

DAMPINŠKE CIJENE Kineski CRBC proveo je 8 godina na crnoj listi Svjetske banke

IZ ISTOG RAZLOGA ŽALILE SU SE DRUGE TVRTKE IZVOĐAČI

Kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), koju je Hrvatska izabrala za gradnju Pelješkog mosta, osam je godina provela na crnoj listi Svjetske banke zbog sumnjivih i koruptivnih poslovnih praksi, piše Index, dodajući kako je, zajedno s China communications construction company, bila kažnjena zabranom sudjelovanja u svim građevinskim projektima koje sufinancira Svjetska, banka zbog sumnjivog poslovanja na Filipinima 2002. godine.

 U tom se projektu na Filipinima, a prema istrazi Svjetske banke, kineska kompanija dogovorila s dvije filipinske i jednom korejskom tvrtkom da ponude dampinške cijene tijekom prve faze natječaja, s budžetom od 33 milijuna dolara.
CRBC ima "problem s poslovnim imidžom", tvrde strani mediji
 
Istraga Svjetske banke pokazala je da se CRBC bavio “prevarantskim poslovnim praksama” u svojim prijavama za javne natječaje, što ipak nije spriječilo neke države u Aziji i Africi da posluju s ovom kineskom građevinskom megatvrtkom,ali u projektima u koje nije bila uključena Svjetska banka. Kinezi su sve demantirali, ali nisu dokazali da je Svjetska banka odlučila pogrešno.

Iz istog razloga zbog kojeg su Kinezi na crnoj listi 8 godina - dampinških cijena- žalile su se talijanske, turske i austrijske tvrtke u slučaju Pelješkog mosta.

Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije