Vijesti Hrvatska i svijet

NEZAPOSLENIH SVE MANJE, ALI...

Gdje je nestalo 45 tisuća nezaposlenih?

NEZAPOSLENIH SVE MANJE, ALI...

Statistike ukazuju kako je svakog mjeseca sve manje nezaposlenih. Samo od siječnja do konca studenoga 2017. godine broj nezaposlenih se smanjio s 236.619 na 188.056. Prema poslovnom lortalu lider.hr punih 48.562 nezaposlenih manje govori da je u kratkom roku nezaposlenost srezana s 18 na 12 posto, a kao djelimični razlog tog smanjenja nezaposlenosti navode i rast zaposlenosti jer je samo u studenome otvoreno 3562 novih radnih mjesta.

No, razliku od čak 45.000 manje nezaposlenih spomenuti poslovni portal naziva "mrtvim dušama" jer je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u navedenih jedanaest mjeseci s Burze rada izbrisano upravo više od 45 tisuća nezaposlenih uz obrazloženje "nepoštivanja zakonskih propisa". I dodaju kako su se tom tehnikom brisanja koristile i prethodne hrvatske Vlade.

Stručnjaci iz oblasti zapošljavanja ukazuju kako je naš "problem u tome što Hrvatska ne koristi krhki prosperitet za pravi razvoj".
Rast BDP-a, uz velikodušne apanaže zaposlenima u državnom i javnom sektoru, povećavaju pritisak na rast mirovina, a mirovinski sustav puni isti broj zaposlenih, što znači da će taj balon kad- tad eksplodirati. Stoga je poticanje zapošljavanja jedna od ključnih zadaća ove Vlade.

I zaključuju: a paket mjera za pripravnike koji je na snazi od ove godine tek je kap u moru.

Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Vozio vepra na prtljažniku

Vozio vepra na prtljažniku
Na benzinskoj stanici u Neumu neobičan prizor - pravi pravcati vepar na prtljažniku starog mercedesa. Očito da z...
Vozio vepra na prtljažniku

Najnovije