Vijesti Hrvatska i svijet

DEMOGRAFIJA: PRIMJER IZ SVIJETA

Ovo su prave pronatalitetne mjere!

DEMOGRAFIJA: PRIMJER IZ SVIJETA

Istodobno dok se Vlada RH hvali novim pronatalitetnim mjerama koje će dati doprinos demografskoj obnovi, ali od njih ipak neće imati koristi sve obitelji u Hrvatskoj, sa sličnimj se problemima suočavaju i na svoj način bore i mnogo razvijenije zemlje svijeta. I one se bore ne samo za očuvanje broja stanovnika na postojećoj razini nego i na njegovom povećanju.

Nećemo ovom prilikom naglašavati mjere koje primjenjuju u Skandinaviji, ali kao primjer iznosimo Kanadu koja će nakon izglasavanja novog pronatalitetnog zakona, od 3. prosinca primjenjivati produženo plaćeno porodiljno odsustvo u trajanju od 18 mjeseci.

Tako će porodiljno odsustvo roditelja u Kanadi trajati šest mjeseci duže, a u sklopu navedenog zakona primjenjuje se i nova pronatalitetna mjera: mogućnost primanja porodiljne naknade već 12 tjedana prije očekivanog termina rođenja djeteta.

Novi je demografski zakon kanadski ministar socijalnog razvoja jednosrtavno prokomentirao da „sve što kanadskim obiteljima olakšava lakše balansiranje životnim obvezama dobro je i za kanadsko gospodarstvo i poslovanje uopće“.

Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Vozio vepra na prtljažniku

Vozio vepra na prtljažniku
Na benzinskoj stanici u Neumu neobičan prizor - pravi pravcati vepar na prtljažniku starog mercedesa. Očito da z...
Vozio vepra na prtljažniku

Najnovije