StoryEditorOCM

SNJEŽANA HOLOVKA: Zašto HDZ-u žene nisu bitne?

Piše PSD.
17. svibnja 2017. - 16:22

Snježana Holovka, predsjednica Ženske inicijative HNS-a DNŽ i kandidatkinja za županicu je poslala priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

'Gospodo iz HDZ-a, zašto se sramite žena u vlastitim redovima? Zar stvarno smatrate da je bavljenje politikom muški posao pa morate svoje liste ispuniti gotovo u cijelosti muškarcima, a u slučaju Općine Ston i potpuno?
Konkretno brojkama rečeno – gledajući županijsku listu HDZ-a vidljivo je da je na listi od 41 mjesta tek 12 žena, dakle manje od jedne trećine i daleko ispod zakonom određenih 40 posto. U Konavlima na listi su tek 2 žene od 15 mjesta, u Župi dubrovačkoj 4, u Dubrovniku 6 od 25 mogućih mjesta, dok u Stonu niti jedna nije dospjela na listu od 11 mjesta! Dakle, od čak 107 mjesta na ovim listama žene iz HDZ-a su dospjele na 24 mjesta što čini tek 22 posto.
Zaista porazno, zar ne? Ali diskriminacija u redovima HDZ-a je još i gora od pukih brojki jer vidimo da i kad dospiju na listu žene su HDZ-u tek tu da popune broj, većinom osuđene da s neprolaznih pozicija promatraju izborni proces, a potom i događanja u vijećima, daleko od pozicija s kojih bi mogle utjecati na kreiranje politika i sudjelovati u odlučivanju. Iznimke koje se tu i tamo pojave, nažalost, samo su potvrde pravila da žene su u toj stranci tek ukras. Ostaje pitanje čemu im uopće služi zajednica žena, Katarina Zrinska?

Za stranku koja se diči da je najveća u Hrvatskoj i da ima najveći broj članova u svojim redovima ne bi trebao biti problem pronaći barem 40 posto sposobnih i kvalificiranih žena koje su svojim radom, trudom, znanjem i sposobnostima zaslužile biti pozicionirane na sam vrh lista. Ali to nije tako.

Da se može i drugačije pokazuje upravo primjer HNS-a koji, za usporedbu, na listama u istim gradovima i općinama i županiji ima 49 žena od 107 mjesta, dakle gotovo 50%, a na listi za Grad Dubrovnik žene čine većinu i drže čak 14 mjesta od njih 25.
Za razliku od toga, biti žena u HDZ-u mora biti iznimno nezahvalno – gledati kako njene kolege napreduju u stranci i dospijevaju na visoke pozicije na kandidacijskim listama, a zauzvrat svoje mjesto čekati s dna istih, znajući da će samo zbog svog spola sve njene sposobnosti i prednosti bili zanemarene.
Na našim listama zato ne postoji diskriminacija u nijednoj formi, a ženu se gleda isključivo kroz njen trud, sposobnosti, želju i zalaganje. Uostalom, u prošlom sazivu dubrovačkog gradskog vijeća od tri člana HNS-a žene su činile većinu, a danas imamo svoju kandidatkinju za načelnicu, kandidatkinje za zamjenice gradonačelnika, ali i županicu. Žene u HNS-u su ravnopravan partner svojim kolegama i zajedno s njima sudjeluju u stvaranju bolje Hrvatske za sve građane bez obzira na spol, dob ili bilo koje drugo obilježje. I na to smo svi ponosni.'

26. travanj 2024 16:49