StoryEditorOCM
Crna kronikaPRISVOJILI SI GOTOVO POLA MILIJUNA KUNA

Poduzetnički dvojac osumnjičen za gospodarski kriminalitet

Piše dv Foto: dv
3. siječnja 2019. - 10:39
Služba kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske provela je kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg je dvoje hrvatskih državljana prijavljeno za više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta te su kaznene prijave dostavljene Općinskom državnom odvjetništvu u redovnoj zakonskoj proceduri.
 
Naime, utvrđena je sumnja da je 57-godišnjak, kao osnivač trgovačkog društva iz Dubrovnika koje se bavi kupoprodajom rabljenih osobnih vozila, počinio više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok je za drugoosumnjičenu 52-godišnjakinju, utvrđena osnova sumnje da je kao direktorica istog trgovačkog društva, počinila kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, kao i kaznena djela krivotvorenja službene i poslovne isprave i povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.
 
Kaznena djela počinjena su na način da su osumnjičeni, u razdoblju od 2010. do 2018.godine, dogovarali kupoprodaju rabljenih vozila s kupcima plaćanjem u gotovini te dio naplaćenog novčanog iznosa zadržavali za sebe, umjesto polagali na račun trgovačkog društva. Drugoosumnjičena je istovremeno ispostavljala neistinite račune, na kojima je umanjivala stvarno naplaćenu cijenu vozila, kao i račune o popravku vozila, iako usluga nije izvršena, a sve da bi se prikrila činjenica da je dio novca od prodaje vozila prisvojen te navedena u poslovnim knjigama nije evidentirala stvarne prihode ostvarene prodajom rabljenih vozila i pružanjem usluga popravka vozila čime je onemogućen pregled ostvarenih prihoda trgovačkog društva, a posljedično i stvarnih obveza po osnovu plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su kaznenim djelima počinili materijalnu štetu na teret trgovačkog društva za ukupni novčani iznos od preko 450 tisuća kuna.
 
26. travanj 2024 15:26