StoryEditorOCM
Crna kronikaIZRONIO ISPRED GLISERA

DETALJI POMORSKE NESREĆE U SESTRICAMA MALIM Talijanski ronilac teško ozlijeđen, ronio je bez signalne bove

Piše Dora Mikelić
9. kolovoza 2018. - 19:38

Sukladno ranijim izvještavanjima, jučer, malo nakon 17 sati u južnom dijelu Pelješkog kanala nadomak otočića Sestrice Male dogodila se pomorska nesreća u kojoj je teško ozlijeđen talijanski državljanin (P.P.D. rođen 1955.). Talijnskog ronioca navodno je udario državljanin Republike Hrvatske (P.P.), inače vlasnik turističke agencije u Korčuli koji je vozio veći gliser s dva motora koji je u vlasništvu agencije. Kako doznajemo od očevidca koji je prisustvovao iskrcavanju unesrećenog Talijana na istočnu rivu u Korčuli, reakcije sudionika nesreće su bile izvrsne.

„Gliser s ozlijeđenim Talijanom koji je glasno jaukao je pristao na istočnu rivu oko 17 sati i 25 minuta. U plovilu je bio vozač kojeg poznajem i koji je navodno naletio gliserom na ronioca, njegov brat i meni nepoznati muškarac, po govoru mi se čini Zagrepčanin. Vozač glisera je bio izrazito pribran i koncentriran u svojim pokušajima da pomogne Talijanu. Ono što me fasciniralo je odlična koordinacija sudionika, čim je gliser pristao, vozilo Hitne medicinske pomoći je već bilo na rivi. Pomogao sam iznijeti Talijana iz glisera, imao je na sebi ronilačko odijelo tako da nisam vidio nikakve ozlijede po tijelu, glava mu je bila netaknuta, ali zato su mu obje ruke bile ozlijeđene, desna ruka je bila gotovo u cijelosti odsječena. Čovjek je bio pri svijesti“. – objasnio je očevidac koji je želio ostati anoniman.

Nakon što su doktorica i medicinska sestra povezale ruke unesrećenom Talijanu, odvezli su ga vozilom Hitne pomoći, a već je u 18 sati na korčulanski helidrom sletio helikopter koji ga je potom prevezao u KBC Split. Kako neslužbeno doznajemo, talijanski ronilac je teško ozlijeđen i za sad nije poznato je li izvan životne opasnosti.

Kako doznajemo od očevidca, vozač glisera bio je vidno uznemiren događajem. Ispričao je očevidcu kako je ronilac, bez ikakvih signalnih bova, odjedanput izronio ispred glisera. Vozač ga je navodno, naglim zaokretom, pokušao izbjeći, no ronioca je zahvatio propeler glisera. Vozač je odmah unesrećenog ronioca prebacio u gliser te je odjurio prema Korčuli.

Inače, Sestrice Male nalaze se odmah pokraj Sestrica Velih na kojima je svjetionik i na tom je području, kako navode lokalni ribari, dopušteno glisiranje, a upozorenja o dopuštenoj brzini nema. Nije poznato kojom je brzinom vozač vozio u trenutku nesreće, no očevidac odgovornim smatra isključivo nadležne institucije.
„Ni pomorska policija ni Lučka kapetanija ne rade svoj posao. Da češće patroliraju ovakve se stvari ne bi događale, što jedan Talijan ima roniti u odijelu, vjerojatno s puškom i vjerojatno bez dozvole i signalizacije? Sreća je što ovakvih tragedija nema još i više“. – zaključuje anonimni očevidac.

26. travanj 2024 20:31