StoryEditorOCM
Crna kronikaKRIMINALNA SCENA SUSJEDNE CRNE GORE

Unatoč zahtjevu Hrvatske za izručenje, Sinđelić pušten u Srbiju

6. ožujka 2018. - 13:31

Mediji u susjednoj Crnoj Gori uveliko pišu kako je crnogorsko pravosuđe, unatoč pravovremeno dostavljenom zahtjevu Republike Hrvatske za izručenjem našoj zemlji, dozvolilo da Aleksandar Saša Sinđelić otputuje u Srbiju gdje jekao srpski državljanin zaštićen od miogućeg izručenja. Inače, tu su odluku posebno burno komentirali pripadnici crnogorske političke oporbe.

Specijalni viši crnogorski specijalni državni tužitelj za kaznena djela korupcije i ratnih zločina Milivoje Katnić koji je na jugu Hrvatske poznat kao osoba koja je tijekom Domovinskog rata 1991-2. na krajnjem jugu domovine kao major (bojnik) KOS-a (vojne kontraobavještajne službe) bio šef vojne uprave u Cavtatu, osumnjičio je Sašu Sinđelića kao vođu kriminalne grupe koja je bila zadužena da izvrši terorističke napade u Podgorici tijekom državnog udara 16. listopada prošle godine. Međutim, ubrzo je tužitelj Katnić osobno zrakoplovom Vlade Crne Gore otišao u Beograd po Sinđelića te ga, dajući mu status svjedoka suradnika, doveo u Podgoricu. U Podogorici je, dakle, boravio pod posebnom zaštitom tužitelja Katnića, a za sigurnost je skkrbio specijalni policijski tim MUP-a Crne Gore. Nakon svjedočenja, Viši sud Crne Gore mu nije zabranio napuštanje teritorija susjedne države te ke on u ponedjeljak 5. ožujka neometano napustio tu zemlju.

Inače, Hrvatska je raspisala zahtjev za izručenjem Sinđelića temeljem pravomoćne presude Županijskog suada u Vukovaru. Naime, vukovarski sud je Sinđečića, istina u odstustvu, osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 21 godine jer je dokazana optužnica DORH-a prema kojoj je Sinđelić 6. listopada 2002. godine u Dreniovcima kod Vukovara s leđa, iz automatske puške marke "Crvena Zastava" ubio hrvatskog državljanina Mirka Fotesa i ukrao mu njegov traktor marke Torpedo.

Suđenje je obavljeno u odsutnosti jer je do te 2006. godine, kao i danas Sinđelić bio nedostupan hrvatskom pravosuđđu. Tako će vjerojatno još neko vrijeme ostati jer se specijalni crnogorski tužitelj, vjerojatno, držao stava kako je rješenje pokušaja državnog udara važnije od izručenja osuđenog ubojice i lopova.    
 

27. travanj 2024 02:17