StoryEditorOCM
Crna kronikaŽUPANIJSKI SUD U DUBROVNIKU

Presuda tek nakon saslušanja policijskog inspektora

5. ožujka 2018. - 13:39

U nastavku sudske rasprave u kaznenom postupku protiv Damira Katanića (45) optuženom da je 12. rujna prošle godine oko 18 sati počinio razbojništvo u stanu na Gornjem Konalu, optužnica Županijskog državnog odvjetništva ga tereti da je ušao u stan tada odsutnog Žarka Knega te uz prijetnju pištoljem od njegove djevojke Maris Sturica (28) oduzeo kućni sef u kojem se nalazilo 22 tisuće eura, 9 tisuća kuna, 900 američkih dolara i 5 britanskih funti.

Danas je pred Sudskim vijećem saslušana svjedokinja Rafaela Vodopivec od koje je, kratko nakon razbojništva, Sturica zatražila pomoć:

- Držeći se rukama za glavu i tresući se sva u šoku Maris je došla do mog stana, udaljenog samo minutu od njenoga, te rekla kako je netko od nje s pištoljem u ruci tražio da mu da sve. Rekla sam joj odmah da treba zvati policiju i odvela do nevjeste te su odmah pozvali policiju, a ona joj je dala da popije normabel za smirenje - ispričala je Viodopivec sjetivši se kako joj je Maris rekla da je mobitele morala baciti u WC školjku. Ona je također izjavila kako je znala da u kući Knega postoji sef, da se ne sjeća tko joj je to u razgovoru usput spomenuo, ali da sef nikada nije vidjela.

Svjedočio je i optuženikov sin Adriano Katanić (20) koji inače živi s majkom u Budvanskoj ulici, u stanu nedaleko onog u kojem se u rujansko predvečerje dogodilo razbojstvo. Mladić je sigurnim glasom opisao kako se i kada tog dana čuo s ocem i djedom posredstvom video-Viber poziva. Govorio je vrlo precizno o terminima, što je pojasnio time da je nakon događaja vrlo često gledao mobitel i zapamtio vremena:

- Taj dan predvečer sam s roditeljima trebao ići u neki restoran pa sam ga više puta zvao jer znam da često kasni. Kad mi se oko 17,48 sati nije javio, zvao sam djeda Mirka i tražio oca kojeg sam u kutu displaya mobitela vidio dok je čuo kako govori:

- Javit ću mu se! Znao sam da otac ima veću sumu novca, čak sam ga i vidio jer me on poslao da za neku potrepštinu iz ormara uzmem 200 kuna. Priznajem da sam tada i prebrojao koliko ga ima; negodje oko 19 tisuća u kunama i eurima, nisam nikomu govorio koliko je tamo novca - rekao je Adriano i ustvrdio da majka nikada ne komunicira posredstvom fiksnog telefona.

Za čitatelje koji ne prate detaljnije ovo suđenje valja reći kako je to detalj oko kojeg će se sigurno "lomiti koplja" jer je Katanićeva supruga, s kojom on već cijelo desetljeće živi odvojeno, na prethodnom suđenju rekla suprotno.

Katanićeva braniteljica, odvjetnica Ana Birimiša je predložila, a Sudsko vijeće kao nove dokazne prijedloge prihvatilo, da se na slijedećem ročištu na okolnosti detalja obavljenog prepoznavanja sasluša policijski inspektor Zoran Tikvica. Zatražit će se i snimke video nadzora s kamere komunalnog poduzeća "Čistoća", a vještak za telekomunikacije detaljno će izvijestiti o detaljima utvrđenim s digitalnog zapisa svih mobitela, osobito Adrianovog.

Nakon utvrđenja ovih činjenica na idućoj raspravi do koje bi moglo doći tek u drugoj polovici travnja, za očekivati je da će time biti okončan sudski dokazni postupak te izrečena prvostupanjska presuda.

26. travanj 2024 17:22