StoryEditorOCM
Crna kronikaVRHOVNI SUD POTVRDIO

Don Ivica Sinanović oslobođen krivnje za ubojstvo!

Piše D.V.
28. ožujka 2017. - 13:32

Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Županijskog suda u Dubrovniku kojom je don Ivica Sinanović oslobođen krivnje za ubojstvo Marka Kraljevića 2012. godine u Banićima.

- Vrhovni sud odbio je kao neosnovanu žalbu Županijskog državnog odvjetnika u Dubrovniku, čime je potvrđeno da je Županijski sud u Dubrovniku pravilno zaključio da je Ivica Sinanović bio napadnut i da je postupio u nužnoj obrani, odnosno da je tu obranu prekoračio zbog toga što je bio napadnut i jakog straha prouzročenog time. Zbog toga se isključuje krivnja mog branjenika - izjavio je odvjetnik don Ivice Sinanovića Gašpar Rino Lujak.

Podsjetimo,Vrhovni sud u svibnju prošle godine ukinuo je nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Dubrovniku kojom je svećenik Ivica Sinanović proglašen krivim za ubojstvo Marka Kraljevića, zbog čega je dobio četiri i pol godine zatvora.
Presudom Vrhovnog suda postupak je vraćen na početak. Inače, prema optužnici iz 2012. godine don Ivici, župniku iz Banića, stavljalo se na teret ubojstvo na mah.

Nemili događaj se dogodio nakon ponoći 22. svibnja 2012. godine u Banićima, u prizemlju Župnog ureda. Mještanin Banića Marko Kraljević tada je, prema optužnici DORH-a, bez povoda i u alkoholiziranom stanju, došao pred Župni ured vičući i prijeteći. Udarcem noge otvorio je zaključana ulazna vrata i tako ušao u Župni ured, te potom nogom udario u vrata dnevnog boravka; i nakon što ga je Marko Kraljević udario šakom u lice, a što je kod Ivice Sinanovića, prouzročilo snažno uzbuđenje i bijes, pisalo je u optužnici, Sinanović je udario Marka Kraljevića šakom u predjelu lica. Tužiteljstvo je tvrdilo kako je Sinanović Kraljevića, nakon što je ovaj od prvog udarca pao na pod, šakom više puta udario po licu uslijed čega je Kraljević zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život te preminuo.

Sinanović je od početka suđenja tvrdio da nije kriv, te da je postupao u nužnoj obrani. Sinanovićev branitelj Lujak otpočetka je tvrdio da se na strani don Ivice Sinanovića radilo o nužnoj obrani ili barem prekoračenju nužne obrane uslijed straha prouzrokovanog ničim izazvanim napadom. Lujak je također isticao kako bi Vrhovni sud trebao ukinuti raniju presudu zbog niza pogreški i nezakonitih stajališta.

Don Ivica Sinanović je lani nakon nepravomoćne presude, kojom je oslobođen svih optužbi za ubojstvo Marka Kraljevića, izjavio:

-Sretan sam s ovim ishodom. Iskreno mi je žao zbog gubitka života i izražavam sućut obitelji Kraljević, jer do toga nije trebalo doći. Ubuduće ću se baviti humanitarnim radom – rekao je medijima.


 

26. travanj 2024 13:32