StoryEditorOCM
Crna kronikaCYBER KRIMINAL

I mobiteli na meti internet-lopova

25. listopada 2016. - 12:50

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske udruge banaka upozoravaju kako je kibernetički kriminal u porastu jer i mobiteli mogu biti hakirani te da je upravo taj oblik kriminala u stalnom porastu. Istaknuto je to u sklopu predstavljanja kampanje EUROPOL-a u cilju podizanja svijesti o malverima, odnosno zlonamjernim softverima na mobilnim telefonima.
Inače, lani je u Hrvatskoj zabilježeno oko 1200 slučajeva internetskog kriminala, što je ogroman porast u odnosu na prije samo nekoliko godina. Tako je npr. 2008. godine zabilježeno između 300 i 400 slučajeva internet- kriminala dok je utvrđeno samo deset slučajeva pojave malvera na mobitelima.
Ipak, stručnjaci upozoravaju kako su slučajevi malvera na mobitelima širom EU česta pojava te građane pozivaju na oprez. Iz MUP RH upozoravaju kako mnogi još nisu dovoljno svjesni tih opasnosti kad zaključuju da im mobiteli možda nisu izloženi napadima kao računala. Jednako tako, mnogi i ne znaju za postojanje antivirusnih programa namijenjenih isklučivo za mobilne uređaje.

 

26. travanj 2024 19:43