StoryEditorOCM
VaterpoloPOLUFINALE EUROPSKOG PRVENSTVA VATERPOLISTA: HRVATSKA – ŠPANJOLSKA

PRISJEĆAMO SE DOK ČEKAMO Nismo imali izbornika u finalu, u Sydneyju su oni imali 38-godišnjaka, 'pokvarili' smo im dva Eura kod kuće...

Piše PSD.
24. siječnja 2020. - 08:47
BUDIMPEŠTA Tonči Vlašić

Hrvatska kontra Španjolske, i dok čekamo ogled koji će odlučiti tko će biti prvi finalist 34. EP-a, pokušavamo se sjetiti prethodnih velikih okršaja trenutno brončanih s posljednjeg EP-a i posljednjeg SP-a, te olimpijskih doprvaka protiv europskog i svjetskog doprvaka.

Prvo, naravno, ne možemo pobjeći od posljednjeg, koji se dogodio u polufinalu Svjetskom prvenstvu prije nekoliko mjeseci u Gwangju. To je bila jedina utakmica u kojoj naši nisu bili pravi na SP-u. Naravno, 'krivac' zbog čega smo bili takvi bila je i Španjolska, koja je slavila sa 6:5 te otišla u finale. Pet pogodaka smo primili s igračem manje te jedan iz peterca. Koje se još utakmice sjećamo protiv Španjolske? Dobili smo sve utakmice u Londonu 2012. godine na Olimpijskim igrama. Pokazali smo tamo najviše, te zasluženo osvojili zlato, ali u jednoj utakmici smo se 'provukli' do pobjede, i to je bila baš utakmica protiv Španjolske u skupini. Trebali su suci priznat kako je lopta, koju je poslao tamnoputi Ivan Perez i koja se provukla ispod ruke našeg Josipa Pavića, prešla cijela zamišljenu gol crtu. Dakle, trebala je utakmica završiti bez pobjednika, ali... Suci su rekli: nije pogodak. Španjolci su se žalili. I naš izbornik Ratko Rudić je bio ljut, a on iz razloga jer se na velikom ekranu pokazivala snimka 'sporne situacije', a to isto se nije događalo na utakmicama kad je Hrvatska ili netko drugi oštećen. 

Kad smo počeli s našim 'ranama' - tko bi zaboravio Olimpijske igre u Sydneyju. Hrvatska je rušila u skupini sve pred sobom, ali u četvrtfinalu nas je s 38 godina na leđima srušio legendarni Španjolac Manuel Estiarte, te na kraju ništa od toliko priželjkivane nove naše medalje na Olimpijskim igrama 2000. godine. Prvu smo osvojili četiri godine prije u Atlanti - srebro, i to nakon poraza u finalu baš od Španjolske. To finale se pamti jer smo bili bez izbornika. Bruno Silić je isključen nakon polufinalne utakmice te nije smio biti na klupi kad se odlučivalo o zlatu.

Srećom, puno više puta je s ranama iz međusobnih ogleda izašla Španjolska. Na EP-ima nas je dobila samo jednom, jednom je uspjela odigrati neodlučeno, a pet puta su naši slavili. Od tih pet trijumfa smo dva potpisali kad je Španjolska bila domaćin EP-a i kad je najavljivala veliki rezultat. Prvi put smo ih 'dotukli' u Sevilji 1997., a drugi put 2008. u Malagi. Dva puta smo se ogledali kad je Budimpešta bila domaćin EP-a: 2001. smo slavili sa 7:6 u četvrtfinalu, a 2014. u skupini je završilo bez pobjednika 8:8. 

Prošle godine, kad smo već spomenuli poraz u polufinalu SP-a, nek se zna kako smo ih dobili u preostala dva polufinala. Bili smo bolji u borbi za finale Europskog kupa te u polufinalu Svjetske lige. Međutim, slušamo naše, slušamo Španjolce, kažu kad se priča o prethodnim ogledima, zaboravite što je bilo. Okrenimo se utakmici koja nas čeka. Ulog je velik. Mi smo dvije velike reprezentacije. Nažalost, jedna neće vidjeti finale. Koja? Polufinale počinje u 17.30 sati. Posljednja vijest: obje reprezentacije su kompletne i spremne. 
POLUFINALNI DAN
Petak, 24. siječnja, 17.30 sati: Španjolska - Hrvatska (HTV 2), 19 sati: Crna Gora - Mađarska. 
 

26. travanj 2024 20:00