StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKO PRVENSTVO VATERPOLISTA

GRČKA VATRA Marko Bijač: 'Trebat će biti bolji nego smo bili u skupini za proći'

21. siječnja 2020. - 09:30
Naši su trenirali s Italijom dok je Grčka sa 14:7 (s)lomila Rumunjsku, koja je početkom druge četvrtine povela sa 4:1, imala u prvom dijelu i 5:3, a odmor dočekala vodstvom 5:4. Možda je netko u tom trenutku promislio – evo prvog mirakula u Budimpešti, Rumunjska će na Hrvatsku u četvrtfinalu, a ne Grčka, ali već u trećoj četvrtini, koju je Grčka dobila sa čak 6:0, bilo je jasno kako od toga neće biti ništa.

Ivica Tucak je, vjerujemo, poslušao što misli talijanski izbornik Alessandro Campagna o Grčkoj, kao što su na tu temu naši reprezentativci popričali s talijanskim. Naime, Italija je već igrala u Budimpešti protiv Grčke. Svjetski prvak je na startu natjecanja u 'D' skupini bio bolji od Grčke s 10:6. Ali, ako Talijani i nisu bili raspoloženi pričati o Grčkoj, ili nisu željeli reći kako su je oni dobili, nema problema jer su Tucak, kao i svi naši igrači, prepuni informacija o suparniku, koji ih čeka na početku završnog dijela u kojem, za razliku od nastupa u skupini, nema popravnog. Svaka greška se skupo plača.

Sedam od trinaest reprezentativaca Grčke su igrači Olympiacosa, kapetan Ioannis Fountoulis igra za europskog prvaka Ferencvaros, jedan Grk je u Hrvatskoj – Alex Papanastasiou, koji je član prvaka Jug Adriatic osiguranja. Protiv Rumunjske je Konstantinos Genidounis pokazao i dokazao kako je vrhunski šuter. Postigao je šest pogodaka.

- I prije nego je Grčka dobila Rumunjsku smo razgovarali o njima, počeli se spremati za Grke. Dugo godina igraju zajedno. Grčka ima visoku kvalietu. Nekako sam dojma kako će trebati biti bolji nego smo bili u skupini za proći ih, te kako će trebat sve četiri četvrtine odigrati na visokom nivou – istaknuo je naš vratar Marko Bijač.

Tko su najjače snage Grčke? Zna to hrvatski broj jedan, vratar koji je ostavio najbolji dojam na prvenstvu. Bio je ozlijeđen, propustio je zbog toga veliki broj utakmica na početku nove klupske sezone. Iako uoči EP-a nije puno branio, na EP-u je branio bez greške.

- Grčka ima dva sjajna centra, Mourikisa i Kolomvosa. Zatim Genidounis na lijevoj, te Fountoulis na desnoj strani. Još kvalitetom odskače Angelos Vlachopoulos. Puno akcija se svodi na to da Genidounisu i Fountoulisu otvaraju prostor. To trebamo zatvoriti, a taj posao će nam otežati dva centra, koji odlično drže poziciju. Dosta, dosta su kvalitetni. Ponavljam, trebat ćemo biti dosta, dosta bolji nego smo bili u skupini – rekao je Bijač.

Hrvatska i Grčka će se za polufinale 'potući' u srijedu, 22. siječnja, od 20.30 sati. Već tad će biti jasno, ako prođemo među četiri, protiv koga ćemo igrati u polufinalu (Srbija i Španjolska igraju od 17.30 sati), te isto tako tko su suparnici u drugom polufinalu (pobjednik Italija – Crna Gora ide na pobjednika Mađarska – Rusija).

Polufinala su na rasporedu u petak, 24. siječnja, a medalje se na EP-u dijele u nedjelju, 26. siječnja. Hrvatska nikad na EP-ima nije uzela medalju na dva prvenstva u nizu. Ima ukupno četiri medalje – zlato 2010., srebro 1999. i 2003., te broncu 2018. godine. Grčka se nikad na EP-ima nije popela na pobjedničko postolje.
26. travanj 2024 16:44